G-QXXHXL9JW0
USD34,10
EURO38,09
CNY4,84
GBP45,59
EURO/USD1,12
BIST9.900,25
Petrol74,72
GR. ALTIN2.875,16
BTC2.162.805,35

Ceza Muhakemesi Kanunu’nda Yapılan Değişiklikler Yürürlüğe Girdi: İşte Detaylar!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TBMM Genel Kurulu, “8. Yargı Paketi” olarak adlandırılan Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 659 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni kabul ederek yasalaştırdı. Yasaya göre, İcra ve İflas Kanunu’nda kanun yollarına başvuru süreleri haftalık olarak belirlendi ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda benzer hükümler dikkate alınarak düzenleme yapıldı. Hak arama hürriyetinin daha etkin kullanılması amacıyla icra ve iflas dosyalarında kanun yoluna başvuru süreleri de kısaltıldı.

Tüm bu düzenlemelerin 1 Haziran 2024 tarihinde yürürlüğe girmesi kararlaştırıldı. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi kararları doğrultusunda Türk Medeni Kanunu’nda da değişiklik yapılmasına karar verildi. Bu değişikliklerle birlikte, özgürlüğü bağlayıcı cezalar sebebiyle kısıtlanmaların kaldırılması ve kesinleşmiş hapis cezalarının uygulanmasında kişiliğin ve mal varlığının korunması kriterlerine önem verildi.

Özellikle örgütlere üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişilere yönelik cezalar artırıldı ve terörle mücadele kapsamında yeni düzenlemeler getirildi. Ayrıca, hapis cezasının devamı süresince vesayetin sona erdirilebileceği haller belirlendi. Bu düzenlemelerin yanı sıra, koruma tedbirleri nedeniyle tazminat istemlerinin kapsamı genişletildi ve daha hızlı sonuçlandırılması için Tazminat Komisyonu kurulacak.

Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararlarına karşı istinaf yolu getirildi ve bu kararlar incelenirken Anayasa’da koruma altına alınan inkılap kanunlarına bağlı suçlar dışında uygulanmayacak. Tüm bu değişikliklerin yargı sistemindeki işleyişi daha etkin hale getirmesi ve adaletin sağlanmasında önemli bir adım olarak görülüyor.

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Ceza Muhakemesi Kanunu’nda Yapılan Değişiklikler Yürürlüğe Girdi: İşte Detaylar!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!