G-QXXHXL9JW0
USD34,16
EURO38,17
CNY4,88
GBP45,72
EURO/USD1,12
BIST9.777,46
Petrol71,54
GR. ALTIN2.918,51
BTC2.255.727,15

Çatışma ve Şiddet Yerinden Edilen İnsan Sayısını Yeni Rekorla Yükseltti

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünya genelinde yerinden edilen insanların sayısında ciddi bir artış yaşanmaktadır. Ülke İçinde Yerinden Edilme İzleme Merkezi (IDMC) tarafından yayınlanan Ülke İçi Yerinden Edilme Küresel Raporu’na göre, geçtiğimiz yılın sonunda 68,3 milyon kişi çatışmalar ve şiddet sebebiyle yerinden edilirken 7,7 milyon kişi doğal afetler nedeniyle ülke içinde yerinden edilmiştir. Toplamda, dünya genelinde 75,9 milyon kişi bu durumda bulunmaktadır.

Ülke içinde yerinden edilen kişilerin büyük bir kısmı Sahra Altı Afrika bölgesinde yer almaktadır. Özellikle Sudan, 2023 yılında 6 milyon kişinin yaşadığı yerden ayrılmak zorunda kaldığı Ukrayna’nın ardından en yüksek sayıya sahip olmuştur. Sudan’da 2023 yılı sonunda yerinden edilen kişi sayısı 9,1 milyona ulaşmıştır. Gazze’de ise son üç ayda 3,4 milyon kişi yerinden edilmiştir.

IDMC Direktörü Aleksandra Bilak, 2023 yılında milyonlarca insanın çatışma sebebiyle evlerini terk etmek zorunda kaldığını belirtmiştir. Dünya genelinde yaşanan çatışmaların insanların yaşamlarını etkilediğini ve milyonlarca insanın yerinden edildiğini vurgulamıştır. Son beş yılda çatışma ve şiddet sebebiyle yerinden edilen kişilerin sayısında yüzde 49’luk bir artış yaşanmıştır.

Norveç Mülteci Konseyi (NRC) Genel Sekreteri Jan Egeland, çatışma ve şiddetin milyonlarca aileyi paramparça ettiğini ve bu durumun barışın tesis edilememesi sebebiyle yaşandığını ifade etmiştir. Doğal afetlerin de etkisiyle 2023 yılında 26,4 milyon kişi yaşadıkları yerlerden ayrılmak zorunda kalmıştır. Türkiye ve Suriye’deki depremler nedeniyle de 4,7 milyon insan yerinden edilmiştir.

Özellikle Türkiye’deki Kahramanmaraş merkezli depremler, 4 milyondan fazla insanın yerinden edilmesine sebep olmuştur. Türkiye’de depremler nedeniyle 822 bin kişi yerinden edilmiş ve bu durumun ülke içinde yerinden edilen kişi sayısını artırdığı belirtilmiştir. Tüm bu veriler, dünya genelindeki yerinden edilme sorununun ciddiyetini ve aciliyetini gözler önüne sermektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Çatışma ve Şiddet Yerinden Edilen İnsan Sayısını Yeni Rekorla Yükseltti

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!