Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, erken dönemde ekimi yapılan pancarların zirai don neticesinde kayıplara uğradığını ifade ederek, ağır hasar gören tarlaların derhal tekrar ekime hazırlanmasının önemli olduğunu belirtti.
Kırkgöz, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmelerde, bu dönemde don riskini önceden planladıklarını, fakat hava sıcaklıklarının sıfırın altında eksi 14 dereceye kadar düşeceğini beklemediklerini aktardı.
Saha incelemelerine başladıklarını söyleyen Kırkgöz, ilk tespitlere dayanarak en büyük zararın badem, erik, kayısı, kiraz ve elma gibi meyve ağaçlarında görüldüğünü vurguladı.
Özellikle Akşehir ilçesindeki çiçeklenen ihracatlık kirazların ciddi hasar gördüğünü belirten Kırkgöz, “Meyvecilikle uğraşan üreticilerimiz TARSİM ile ilgili başvurularını gerçekleştiriyor. Bu yıl meyve üretiminin düşük olacağı tahmin ediliyor. Sadece 4-5 saat süren zirai don, neredeyse tüm meyve ağaçlarını etkiledi. Daha uzun sürseydi, ağaçların gövdesine de zarar verebilirdi” şeklinde konuştu.
Çiftçilerin tarımda dona karşı genellikle ateş yakarak mücadele ettiğini kaydeden Kırkgöz, “Eksi 4-5 derecelerde ateş yakmak etkili olabiliyor, ancak bu yılki eksi 14 dereceye kadar düşen sıcaklıkta bu tür çabaların yeterli olmadığını belirtmeliyim. Meyve rekoltesinde ciddi kayıplar yaşanması muhtemel. Konya’nın yanı sıra meyve üretiminde önde gelen diğer bölgelerde de don, ağaçlarda büyük hasarlara yol açtı. Bu yaz meyve tüketimimizin azalması ve fiyatlarının artması bekleniyor” diye ekledi.
Pancar üreticilerini erken ekimden kaçınmaları yönünde sürekli uyardıklarını ifade eden Kırkgöz, “Bu dönemlerde pancarın dondan etkilendiğini gözlemliyoruz. İklim değişikliği sebebiyle bu durum devam edecektir. Erken eken çiftçilerimizin pancarları çıktı, fakat bu pancarlar don nedeniyle tamamen kayboldu. Pancar ekilen tarlalar, ziraat mühendisleri tarafından kontrol edilmeli. Hasar tespit edilirse, zaman kaybetmeden tarlaların tekrar ekime hazırlanması şart” dedi.
Kırkgöz, hububat konusunda ise ilk tespitlere göre ciddi bir zarar olmadığını belirterek, “Genel itibarıyla çiftçilerimizin hububatları geç ekmeleri sebebiyle yapraklarda zirai don nedeniyle bazı tahribatlar meydana geldi. Ancak bu durum, bitki besleme ile giderilebilir. Geç ekilen hububatlarda büyük bir sorun yok gibi görünüyor. Kesin hasar, genel bir değerlendirme sonucunda netleşecek. Afet durumlarında çiftçilerimizin desteklenmesi gerektiğini de unutmamalıyız.” ifadelerini kullandı. – KONYA