İZMİR’in Ödemiş ilçesindeki tarihi köy Birgi’de, Sürdürülebilir Enerji Temelli Turizm Uygulama Modeli (SENTRUM) Uygulama Merkezi resmi olarak hizmete girdi. Bu projeyle birlikte enerji verimliliğine dayanan altyapı geliştirme çalışmaları ve üretim tabanlı faaliyetler hayata geçirilirken, geçtiğimiz yıl boyunca kadınlara yönelik gastronomi atölyeleri gibi el yapımı ve yaratıcılığı teşvik eden eğitimler de düzenlendi. Ayrıca yerel işletmelere sürdürülebilirlik ve afet farkındalığı konularında kapasite geliştirme eğitimleri verilerek destek olundu.
Enerjisa Enerji ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) başlangıcını yaptığı projenin açılışı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) destekleriyle gerçekleştirildi. Tören, İzmir’in tarihi Birgi köyünde yapıldı ve Enerjisa Enerji CEO’su Murat Pınar, UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Monica Merino, Ödemiş Kaymakamı Fatih Aksoy ile İzmir Kültür ve Turizm İl Müdürü Sadık Doğruer gibi önemli isimlerin yanı sıra birçok vatandaş da katıldı. TGA Genel Müdür Yardımcısı Dr. Elif Balcı Fisunoğlu, video mesaj ile törene destek verdi. Açılışta, projenin sosyal, çevresel ve ekonomik etkileri ele alınarak, daha önce gerçekleştirilen çalışmalar ve gelecek planları kamuoyuyla paylaşıldı. SENTRUM projesinin yerel kalkınmayı destekleyen ana merkezinin, yeni açılan uygulama merkezi olacağı vurgulandı.
‘1000 KİŞİ 21 FARKLI EĞİTİM PROGRAMINA KATILDI’
Projenin yürütücüsü pozisyonunu üstlenen Sabancı Üniversitesi, HiltonSA Otelleri ve Sabancı Vakfı, yerel paydaşlar olarak Ödemiş Kaymakamlığı ve Ödemiş Belediyesi ile iş birliği içinde çalıştıklarını belirtti. Bu uygulama merkezi, Birgi’deki sürdürülebilir turizm çalışmalarına yön verecek ve yerel miras etrafında gerçekleştirilecek yeşil dönüşüm projelerini daha erişilebilir hale getirecek. Proje çerçevesinde geçtiğimiz yıl yerel değerleri ön plana çıkaran eğitim programları ve atölyeler düzenlendi. Turizm sektöründe yer alan temsilciler, kadınlar, gençler ve çocuklardan oluşan toplam 1000 kişi, 21 farklı eğitim programına katılım sağladı. Yerel aktörlerle sürdürülebilir turizm, toplumsal cinsiyet eşitliği ve küresel standartlara uyum konularında birçok kapsamlı toplantı gerçekleştirildi.
‘BİRGİ’Yİ SEÇTİK’
Açılışta konuşan Enerjisa Enerji CEO’su Murat Pınar, Enerjisa’nın Türkiye’nin enerji dönüşümüne öncülük ettiğini ifade ederek, ‘Daha İyi Bir Gelecek’ hedefi doğrultusunda sürdürülebilirlik çalışmalarının önemine değindi. Pınar, SENTRUM Projesi çerçevesinde daha önce Ayvalık Küçükköy’de açtıkları merkezle deneyim kazandıklarını, Birgi’nin yeşil bir destinasyon haline gelerek tüm dünyaya ilham veren başarılı projelere imza atacaklarını belirtti.
Pınar, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:
“2021 yılında proje paydaşları grubunu oluşturmuş olduk. Amacımız, yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak bulunduğumuz bölgelerde topluma fayda sağlayacak sosyal faaliyetler geliştirmekti. Özellikle Küçükköy’de başarılı bir deneyim elde ettikten sonra, burada da projeyi hayata geçiriyoruz. 3000 yıllık tarihi olan Birgi, yeşil bir destinasyona uygun yapısıyla UNICEF tarafından tanınmış en iyi turizm köylerinden biri olduğu için bu bölgeyi seçtik.”
‘DOĞAYI KORUYAN BİR PROJENİN İÇERİSİNDEYİZ’
Gençler ve çocuklar için ‘Enerjimi Koruyorum Projesi’ kapsamında gastronomi ve enerji tasarrufu konularında atölyeler düzenlendiğini belirten Pınar, sürdürülebilir ve ölçeklenebilir bir proje olmasını hedeflediklerini, bu tür projelerin diğer bölgelerde de uygulanmasını amaçladıklarını ifade etti. Türkiye’nin turizm gelirlerinin son 20 yılda yaklaşık 850 milyar dolara ulaştığını, enerji ithalatına ise 980 milyar dolar harcandığını belirterek, ekonomik verimliliği artırıcı bir projeyi başlatmanın önemine vurgu yaptı. “Çevreyi, insanı ve doğayı koruyan bir projenin parçasıyız” dedi.
‘AİLE DOSTU ZİYARETÇİ HİZMETLERİ’
UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Monica Merino, turizm alanında sürdürülebilirliği ve toplum refahını odak alan bir yaklaşımı savunduklarını dile getirerek, SENTRUM Projesi’nin bu vizyonu gerçekleştirmeyi amaçladığını belirtti. Merino, açılan yeni merkezin toplum eğitimleri, atölyeler, aile dostu ziyaretçi hizmetleri ve sürdürülebilirlik girişimlerine ev sahipliği yapacağını ifade etti. Birgi’nin sürdürülebilirlik ilkelerinin yerel turizme entegrasyonu ile tanınmış bir yeşil destinasyon olma yolunda ilerlediğini kaydetti.
‘BİRGİ DAHA İLERİ YERLERE TAŞINACAK’
Ödemiş Kaymakamı Fatih Aksoy, Birgi’nin 3000 yıllık tarihi, kültürel turizmi ve tarihsel değerleriyle önemli bir merkez olduğunu belirtti. 1996 yılından beri koruma altında olan bu beldenin, valilik, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kaymakamlık, Ödemiş Belediyesi ve vatandaşların destekleri ile bugünlere geldiğini ifade etti. Aksoy, projenin, Birgi’nin daha ileri noktalara taşınmasında büyük bir adım olacağını vurguladı. “Yaklaşık bir yıldır kadınlarımız, usta öğreticilerimiz ve hemşerilerimizle birçok güzel faaliyet gerçekleştirdik. Tüm turizm ve doğa severleri Birgi’ye bekliyoruz” diye ekledi.
İzmir Kültür ve Turizm İl Müdürü Sadık Doğruer ise projenin Birgi’deki turizm potansiyelinin daha fazla görünürlüğü sağlamasına ve yerel esnafa katkıda bulunmasına yardımcı olmasını umduğunu belirtti.
Açılış konuşmalarının ardından, kurdele kesimi gerçekleşti ve eğitime katılanlara plaket takdim edildi.