Rusya Bilimler Akademisi’nden bir astronomi ekibi, Spektr-RG (SRG) uzay teleskobunu kullanarak evrenin en enerjik ve parlak yapılarından biri olan 11 yeni aktif galaktik çekirdek (AGN) keşfettiklerini açıkladı.
Bu keşfin, galaksilerin merkezlerindeki süper kütleli kara deliklerin etkinlikleriyle ilişkili olduğu düşünülen AGN’lerin anlaşılmasına önemli bir katkı sağladığı değerlendiriliyor.
YENİ AGN’LER X-IŞINI VERİLERİ İNCELENEREK BULUNDU
Astronomy Letters dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, baş araştırmacı Grigory Uskov önderliğindeki ekip, geniş kapsamlı gökyüzü araştırmalarındaki çok sayıda X-ışını kaynağını analiz etti.
Gök bilimciler, özellikle SRG’nin ART-XC teleskobu kullanılarak tanımlanan ve daha önce bilinmeyen X-ışını kaynaklarına yönelerek bu yeni aktif galaktik çekirdekleri tespit etti.
ARAŞTIRMA KAPSAMINDA 50’DEN FAZLA AGN TANIMLANDI
Ekip, gerçekleştirdiği kapsamlı araştırmalar sonucunda bugüne kadar 50’den fazla aktif galaktik çekirdek ile birlikte birkaç kataklizmik değişkeni tanımlamayı başardı.
Son yayımlanan makalelerinde, ARTSS1-5 kataloğuna dayanan 11 AGN’nin daha optik olarak tanımlanıp sınıflandırıldığı bilgisi paylaşıldı; bu yeni keşfedilen AGN’ler, Dünya’ya nispeten yakın bir konumda bulunmaktadır.
YENİ KEŞFEDİLEN AGN’LER SEYFERT GALAKSİSİ OLARAK SINIFLANDIRILDI
Yeni keşfedilen 11 aktif galaktik çekirdeğin X-ışını parlaklıkları, modern dönemdeki AGN’ler için normal kabul edilen 2 ile 300 tredesilyon erg/s arasında değişim göstermektedir.
Bu bilgiler doğrultusunda, gök bilimciler bu AGN’leri yedi adet tip 1, üç adet tip 1.9 ve bir adet tip 2 olmak üzere Seyfert galaksileri sınıfına dahil etti.