G-QXXHXL9JW0
USD34,48
%0.13
EURO36,37
%0.21
EURO/USD1,05
%0.11
BIST9.389,62
%0
Petrol71,17
%0.18
GR. ALTIN2.868,93
%1.13
BTC3.129.175,42
%0.64
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Berdan Mardini’nin Gül Fabrikası Büyük Beğeni Topluyor

Berdan Mardini’nin Gül Fabrikası Büyük Beğeni Topluyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şarkıcı Berdan Mardini’nin, 4 yıl önce TKDK desteğiyle Yaylabaşı Mahallesi’nde kurduğu fabrikaya, yaklaşık 600 dönüm alanda ekilen “Isparta gülü” olarak bilinen “Rosa damascena” türü güller kadınlar tarafından toplanarak getiriliyor. Fabrikada bu güller 6 kazana dökülerek gül suyu ve yağına dönüştürülüyor. Elde edilen ürünler iç piyasanın yanı sıra Orta Doğu ve Avrupa ülkelerine satılırken, gülün posası, yağı ve suyu da ihraç ediliyor.

Berdan Mardini, yaptığı açıklamada memleketine yatırım yapmaktan ve fabrikayı kurma sürecini başlatmaktan memnuniyet duyduğunu belirterek, fabrikanın bugün geldiği noktadan mutluluk duyduğunu ifade etti. Fabrikada sadece gül ve lavanta gibi ürünlerin işlenmediğini, toplamda 102 çeşit ürün ürettiklerini söyleyen Mardini, Almanya, Azerbaycan ve Kazakistan gibi ülkelerle de görüşmeler yaptıklarını ve dünyanın en pahalı ham maddesini ürettiklerini vurguladı. Mardin’in güllerini turizme kazandırmayı hedeflediklerini belirten Mardini, fabrikada yüzde 90 kadın istihdamı sağladıklarını ve sezonda 400 kişinin çalıştığını açıkladı.

Fabrikada güllerin işlenme sürecini anlatan Mardini, hasat sonrası güllerin çuvallara doldurularak raylı sistemle fabrikaya taşındığını ve burada bakır kazanlarda buhar sistemi ile kaynatılarak gül suyu ve yağı elde ettiklerini dile getirdi. Tarlada çalışan kadınlardan Şükran Kaçan, ailesine destek olmak için gül hasadı yaptıklarını ve kendilerine sunulan imkandan dolayı teşekkür etti. Şükriye Esen ise sabah erken saatlerde tarlaya gelerek gül topladıklarını ve burada keyifle çalıştıklarını belirtti.

Berdan Mardini’nin fabrikasında işlenen güllerin, Mardin’in ekonomisine büyük katkı sağladığı ve aynı zamanda yöredeki kadınlara istihdam olanağı sunduğu görülmektedir. Gül hasadı ve işlenmesi sürecinde emek veren kadınlar, aile ekonomisine katkıda bulunurken, fabrikada çalışanların sayısının her geçen gün artması da Mardin’in turizm potansiyeline olumlu yönde etki etmektedir. Berdan Mardini’nin girişimi, sadece bir sanayi yatırımı olarak kalmayıp aynı zamanda bölge ekonomisinin ve sosyal yapısının gelişimine de katkı sağlamaktadır. Bu başarı hikayesi, tarımsal üretimin sanayileşmesi ve kadın istihdamının artırılması konularında ilham verici bir örnek teşkil etmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
1
_a_rm_
Şaşırmış
Berdan Mardini’nin Gül Fabrikası Büyük Beğeni Topluyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

G-QXXHXL9JW0
Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!