Astımı, akciğer içi hava yollarında daralmaya neden olan ve ataklarla seyreden bir kronik akciğer hastalığı olarak tanımlayan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Aysu Sinem Koç, hastalığın nedeninin mikrobik olmayan bir tür iltihap nedeniyle hava yolu duvarının şişmesi olduğunu belirtti. Hastalığın belirtileri arasında tekrarlayan nefes darlığı, nefes alıp verirken hışıltı, göğüste baskı hissi ve öksürük olduğunu söyledi.
Astımı tetikleyen risk faktörleri hakkında bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Aysu Sinem Koç, genetik yapı, cinsiyet, obezite, alerjik rinit ve dermatit varlığı ile aile öyküsü gibi kişisel risk faktörlerinin yanı sıra çevresel risk faktörlerinin de rol oynadığını belirtti. Ayrıca astımın belirtilerini sıralayarak, nefes darlığı, göğüste sıkışma, hırıltı, öksürük gibi belirtilerin astımı şüphelendirmesi gerektiğini vurguladı.
Astımlı hastaların dikkat etmesi gereken durumlar hakkında da konuşan Dr. Öğr. Üyesi Koç, ev içi toz kontrolünün önemli olduğunu, alerjik yakınmaların eşlik ettiği hastalarda yünlü eşyaların bulunmaması, toz kaynağı olan eşyaların uzaklaştırılması gerektiğini söyledi. Ayrıca astımlı hastalarda kilo kontrolünün önemli olduğunu, obeziteden kaçınılması gerektiğini belirtti.
Astımın diğer hastalıkları tetikleyebileceğini ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Koç, sigara içen astımlı hastaların daha sık KOAH’a yakalanabileceğini ve sigaradan uzak durmanın faydalı olabileceğini belirtti. Astımın yol açtığı öksürük ataklarıyla başa çıkmak için önerilerde bulunan Dr. Öğr. Üyesi Koç, enfeksiyon hastalıklarına karşı bağışıklamaya ve reflüye karşı tedbir almaya dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.