G-QXXHXL9JW0
USD34,08
EURO38,06
CNY4,81
GBP45,38
EURO/USD1,12
BIST9.975,61
Petrol74,85
GR. ALTIN2.834,24
BTC2.143.973,21

Antarktika’da Kritik Keşif: Özel Koruma Alanı Bekleniyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda gerçekleştirilen 8. Ulusal Antarktika Bilim Seferi devam etmekte. Bu çalışmalar esnasında, Horseshoe Adası’nda buzullardan eriyen sular ve kar yağışlarıyla beslenen su kütleleri tespit edilmiştir. Araştırmalar, bu tür göllerin önemli doğal ve bilimsel değerler taşıması nedeniyle, kısa bir süre içinde Antarktika Antlaşmalar Sistemi çerçevesinde özel koruma alanı (ASPA) olarak ilan edilmesinin beklendiğini gösteriyor. Böylece hem bilimsel projelere hem de ekosisteme destek verilmesi beklenmekte.

8. Ulusal Antarktika Bilim Seferi‘nin Bilimden Sorumlu Sefer Lider Yardımcısı Dr. Atilla Yılmaz, Horseshoe Adası‘nda birçok su kütlesinin bulunduğunu ve bu göllerin erişilebilir olmaları nedeniyle birçok bilimsel projeye ev sahipliği yaptığını belirtti. Ayrıca, göllerde su ve sediment örneklerinde mikroplastiklerin varlığıyla ilgili incelemeler yapıldığını açıkladı.

Dr. Atilla Yılmaz, bu nadir göllerin ekosistem açısından zengin su kütlelerine sahip olduğunu, bu nedenle kısa süre içinde özel koruma alanı bölgesi ilan edilmesinin planlandığını belirtti.

Türkiye, Belçika ve Birleşik Krallık olarak bir girişim başlatılarak, bu bölgenin özel koruma alanı olması için teklif sunulmuş ve yönetim planı hazırlanmıştır. Ayrıca, bu yönetim planının 2024 yılındaki Antarktika Antlaşması Danışma Toplantısı’nda tartışılacağı ve onaylanacağı düşünülmektedir.

Öte yandan, bu özel koruma alanlarının bilimsel aktiviteler için açık olacağı ancak ekosistemi ve doğal ortamı bozmamak için tedbirler alınacağı açıklandı. Yılmaz, göl ekosistemlerinde zooplanktonlar ve fitoplanktonlar başta olmak üzere birçok canlının yaşadığını ve bu göllerin Antarktika’nın ekosistemi için önemine dikkat çekti.

TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü olarak Horseshoe Adası’ndaki göller için 2023 yılında bir çevresel izleme programı başlatıldı.

Son olarak, Dr. Atilla Yılmaz, bölgede artan turist popülasyonu ve balıkçılık faaliyetlerinin ekosisteme olumsuz etkiler sağladığını belirtti. Ayrıca, bölgede kirleticilerin seviyesini izlemek ve gerekirse önlemler almak amacıyla çalışmaların devam edeceği açıklandı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Antarktika’da Kritik Keşif: Özel Koruma Alanı Bekleniyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!