Android işletim sistemi, sürekli olarak kendini yenileyerek büyümeye devam ediyor. Ancak, bu işletim sistemini destekleyecek cihazların, gelişen standartları karşılaması da büyük bir önem taşıyor.
Android 15, önceki sürümlerden daha karmaşık bir yapıya sahip olup, cihazların en az belirli bir dahili belleğe sahip olmasını gerektiriyor.
Önceki sürümlerin, özellikle Android 13 ve Android 14 sürümlerinin uygun bir şekilde çalışabilmesi için cihazlarda en az 16 GB dahili depolama alanı yeterliydi. Fakat Android 15 ile birlikte bu asgari gereklilik, 32 GB’a yükseliyor.
DEPOLAMA ALANININ BÜYÜK BÖLÜMÜ SİSTEM VERİLERİ VE UYGULAMALARA AYRILACAK
Google, 32 GB’lık minimum depolama alanının yaklaşık yüzde 75’inin işletim sistemi uygulamaları, kullanıcı uygulamaları ve önceden yüklenmiş sistem uygulamaları gibi çeşitli veri türlerine ayrılacağını ifade ediyor.
DAHA AZ DEPOLAMAYA SAHİP CİHAZLAR ANDROID 15’E YÜKSELTİLEMEYECEK
Minimum depolama alanı 32 GB olmayan akıllı telefonlar ve tabletler, bu şartları karşılayamadıkları için Android 15’e yükseltme alamayacak. Bu durum, özellikle dikkat çekiyor.
Yeni gereksinimlere rağmen, OEM (Orijinal Ekipman Üreticisi) firmaları, 32 GB’tan daha az depolama alanına sahip giriş seviyesi Android cihazları üretmeye devam edebilecekler. Ancak, bu tür cihazlarda Google Mobil Hizmetleri’nin (GMS) sunulması mümkün olmayacak.
ANDROID 15 İÇİN RAM GEREKSİNİMLERİ DE ARTIYOR
Google, Android 15 için RAM (Rastgele Erişim Belleği) gereksinimlerini de artırmayı tercih etti. Eski sürüm Android 14’te yalnızca 2 GB RAM ile gelen cihazlar, Android Go Edition ile birlikte piyasaya sunulabiliyordu. Android 15’ten itibaren, 3 GB RAM barındıran cihazlar da düşük bellek optimizasyonlarını etkinleştirebilecek.
Gelecek Android 16 sürümünde ise RAM ihtiyaçlarının daha da artması öngörülmekte. Düşük bellek optimizasyonlarının aktif hale gelmesi için 4 GB RAM’e sahip cihazlar talep edilebilir.