Alman hükümeti, ülke ekonomisinde bu yılın sonuna kadar toparlanma beklenmediğini açıkladı. Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanlığı tarafından yayınlanan aylık rapora göre, ülke ekonomisinde durgunluk devam ediyor. Azalan siparişler ve zayıf sipariş durumu, ihracat odaklı sanayiyi etkiliyor. Raporda, enflasyonun düşmesine rağmen satın alma gücündeki artışa karşın tüketici duyarlılığının kötüleştiği belirtildi. Almanya’da Haziran ve Temmuz aylarında düzenlenen Avrupa Futbol Şampiyonası’nın tüketim üzerinde beklenen etkiyi yaratmadığı vurgulandı.
Alman ekonomisi, artan faiz oranları ve yapısal değişikliklerle büyüme zorlukları yaşıyor. Yatırımlardaki azalma nedeniyle yılın ikinci çeyreğinde Alman ekonomisi yüzde 0,1 küçüldü. Almanya Merkez Bankası, üçüncü çeyrekte düşük büyüme beklerken, Alman ekonomik düşünce kuruluşlarından Ifo, GSYH’de daha fazla düşüş olabileceğini öngörüyor. Eğer üçüncü çeyrekte Alman ekonomisi küçülürse, teknik olarak resesyona girmiş olacak.
Almanya, 2020’de 2009’dan beri ilk kez resesyon yaşadı. Alman hükümetinin bu yıl için yüzde 0,3’lük büyüme beklentisi bulunuyor. Ancak Ifo, yatırım ve sipariş durumunun zayıflığı nedeniyle 2024 ve gelecek yıla ilişkin büyüme tahminini sıfıra düşürmüştü. Bu durum Alman ekonomisinin yeniden resesyona girmesi riskini arttırıyor.
Alman hükümeti, yıl sonuna kadar ekonomik toparlanmanın beklenmediğini ve Alman ekonomisinin küçülme trendinin devam ettiğini belirtti. Teknik resesyon riskiyle karşı karşıya kalan Alman ekonomisi, içinde bulunduğu konjonktürel rüzgarlar nedeniyle büyüme zorluğu yaşıyor. Gelecek dönemlerde ekonomideki gelişmeler ve hükümetin alacağı önlemler, Alman ekonomisinin geleceği üzerinde belirleyici olacak. Bu zamana kadar Alman ekonomisindeki durgunluğun devam edeceğine yönelik endişeler artmaya devam ediyor.