Almanya, ekonomik zorlukların derinleşmesiyle karşı karşıya. Ülke genelinde artan mali yükler, yerel yönetimleri sıkıntılı bir sürece sürüklüyor.
Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) tarafından açıklanan veriler, bütçe dengelerinin sürdürülebilirlikten uzaklaştığını gösteriyor.
BELEDİYELER 24,8 MİLYAR EURO AÇIK VERDİ
Destatis, 2024 yılına yönelik Almanya’daki belediyelere ilişkin öncü bütçe verilerini paylaştı. Buna göre, geçen yıl ülke genelindeki belediyeler ve belediye birlikleri toplamda 24,8 milyar euro bütçe açığı verdi.
Bu durum, Doğu ve Batı Almanya’nın birleşmesinden bu yana, yani 1990 yılından bu yana en yüksek bütçe açığını ortaya koydu.
1990’DAN SONRASI EN YÜKSEK SEVİYEYİ GÖRDÜ
2023 yılı itibarıyla, belediyelerde 2011 yılından bu yana ilk kez bütçe açığı yaşandığı belirtildi. Açıklamada, “Bu bütçe açığı, 1990’da Almanya’nın yeniden birleşmesinden beri en yüksek seviyeye ulaştı. Geçen yılki 6,6 milyar euro olan açıktan sonra önemli bir artış gösterdi.” ifadeleri yer aldı.
Destatis, sosyal yardımlardaki artışın, geçen yıl yaşanan bütçe açığının ana kaynağı olduğunu vurguladı.
BELEDİYELERİN HARCAMALARINDA CİDDİ ARTIŞ
Belediyelerin düzeltilmemiş harcamaları, geçtiğimiz yıl yüzde 12,6 artarak 400,9 milyar euro seviyesine yükseldi. Sosyal harcamalarda ise yıllık bazda yüzde 11,7 artışla 84,7 milyar euroya ulaşıldığı dikkat çekiyor.
Ülkede yerel yönetimlerin düzeltilmemiş gelirleri de geçen yıl yüzde 7,6 artarak 376,1 milyar euro seviyesine çıktı. Bununla birlikte harcamaların yüzde 6,2’sinin düzenli gelirlerle karşılanamadığı, bu nedenle mali rezervlerden ya da kredilerle finanse edilmek zorunda kaldığı belirtildi.