Ankara’dan emekli Büyükelçi Uluç Özülker, ABD’nin Suriye’deki tutumuna ilişkin yaptığı açıklamada ABD’nin Suriye’de ikili oynadığını belirtti. ABD’nin seçim dönemi nedeniyle şartların olgunlaşmadığını söyleyerek Türkiye’nin güçlü tavrı karşısında geri adım attığını ifade etti. Özülker, ABD’nin Suriye’de fiilen bölünmüş durumda olduğunu ve Deyrizor bölgesinde hakim olduğunu ancak bu hakimiyeti sadece 2 bin askeri ile sağlamadığını, aynı zamanda PYD’yi silahlandırarak da desteklediğini vurguladı. Suriye’de federal bir sistem oluşturma amacı taşıyan ABD’nin, Türkiye’nin bölgedeki gücü karşısında planlarını değiştirmek zorunda kaldığını belirtti.
Hasan Kalyoncu Üniversitesi öğretim üyesi ve SETA Araştırmacısı Doçent Murat Aslan ise Türkiye’nin Suriye’deki seçim girişimine sert tepki vermesinin ardından ABD Savunma Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı arasında yaşanan çelişkiye dikkat çekti. Aslan’a göre Türkiye’nin sert tavrı operasyon öncesi bir mesajdı ve ABD’nin seçimi ertelemesi, Türkiye’nin kararlılığı karşısında alınan bir karardı. Aslan, seçimin PYD açısından Suriye müzakerelerinde söz sahibi olma ve halk özerkliği mesajı verme amacı taşıdığını belirtti. Ayrıca seçim kararının PKK’nın topraklandırılması için yapılan bir taktik olduğunu ifade etti.
Sonuç olarak, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyindeki politikalarına karşı ABD’nin oynadığı ikili tavrın Türkiye’nin güçlü duruşunu karşısında değiştirmek zorunda kaldığı, Türkiye’nin sert tepkisinin bir operasyon öncesi mesaj olduğu ve seçimin PYD’nin elindeki toprakların legal hale gelmesi ve müzakerelerde söz sahibi olma amaçları taşıdığı belirtiliyor. Bu durum ABD ve Türkiye arasındaki ilişkilerdeki gerilimi artırabilir ve bölgedeki siyasi denklemleri değiştirebilir.