USD32,94
EURO35,76
CNY0,000000
GBP42,55
EURO/USD1,09
BIST10.891,42
Petrol80,58
GR. ALTIN2.528,50
BTC2.242.064,97

ABD, Nijer’deki Askerlerini Eylül Ortasına Kadar Çekecek

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD, askeri iş birliği anlaşmasını fesheden Nijer’deki askerlerini eylül ortasına kadar çekeceğini duyurdu. Ülkede darbenin ardından yeni yönetimin Rusya ile yakın ilişkileri kopuşun nedeni oldu. Nijer, ABD ile 12 yıl önce imzaladığı askeri işbirliği anlaşmasını feshederek ABD’li askerlerin çekilmesi için talepte bulundu. Nisanda gerçekleşen görüşmeler sonucunda ABD, askerlerini çekmeyi kabul etti ve ülkeden çekilme sürecini detaylandırmak üzere bir heyet gönderdi. Nijer ve ABD yetkililerinin imzaladıkları ortak karara göre, ABD askerleri en geç 15 Eylül’e kadar ülkeden tamamen ayrılacak.

Nijer’de yaşanan darbe sonrası, Fransa ve Avrupalı askeri birlikler ülkeden çekilirken, Nijer yönetimi Rusya ve İran ile yakınlaşmaya başladı. İddialara göre, Nijer’in İran’dan uranyum satın alması yönünde bir anlaşma yapıldığı ve Rusya ile yakın ilişkilerin geliştiği belirtiliyor. ABD ise bu durumdan rahatsızlık duyarak Nijer ile askeri ilişkileri sonlandırma kararı aldı.

Nijer’de bulunan ve Cibuti’deki daimi üslerinden sonra ABD’nin en büyük İHA üssü olan Niger 201, ABD’nin Sahel bölgesindeki ana istihbarat ve gözetleme merkezi olarak kullanılmaktaydı. Ancak, ABD’nin Nijer’deki varlığını sonlandırma kararı alması, Niger 201 üssünün de kapatılacağı anlamına geliyor. Üs, yüksek teknolojili uydu iletişim sistemleriyle 2019’dan beri hizmet veriyor ve ABD’ye yıllık 30 milyon dolara mal olmaktadır.

Nijer’in ABD ile ilişkileri sonlandırması, Afrika’da yaşanan büyük sömürgecilik düzeninin sarsılmasına ve yerel halkın sömürgeci zihniyete karşı çıkmasına bir örnektir. Ülke, yılların sömürgeci etkisi altında kalarak dış güçlerin müdahalesine maruz kalmıştı ancak artık bağımsız bir şekilde hareket etmek istemektedir. Nijer’in Fransa’dan sonra ABD’yi de topraklarından çıkartması, uluslararası ilişkilerde yeni bir döneme işaret etmektedir.

Sonuç olarak, Nijer’in askeri işbirliği anlaşmasını feshederek ABD askerlerini ülkeden çıkarma kararı, ülkenin dış politikasında önemli bir değişikliği simgeliyor. Bu karar, Nijer’in bağımsızlığını ve egemenliğini daha fazla vurgulamak isteğiyle alınmış olsa da, ABD’nin Sahel bölgesindeki varlığı ve Niger 201 üssünün kapanması gibi sonuçlar doğuracaktır. Nijer’in Rusya ve İran ile ilişkileri ise uluslararası alanda yeni bir denge oluşumunu tetikleyebilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
ABD, Nijer’deki Askerlerini Eylül Ortasına Kadar Çekecek

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!