Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, ABD tarafından açıklanan karşılıklı tarifelerin ardından, AB-Orta Asya Zirvesi için bulunduğu Semerkand’da önemli değerlendirmelerde bulundu.
“KÜRESEL EKONOMİYE BÜYÜK DARBE”
ABD Başkanı Donald Trump’ın AB ve diğer ülkeler için ilan ettiği yeni tarifelerin, dünya ekonomisini ciddi şekilde etkileyeceğini ifade eden von der Leyen, bu durumu derin bir üzüntüyle karşıladığını belirtti.
Karşılıklı tarifelerin kapsamlı sonuçlar doğuracağını vurgulayan von der Leyen, “Küresel ekonomi büyük zarar görecek, belirsizlik artacak ve korumacılık eğilimleri yükselecektir. Bu durum, dünya genelinde milyonlarca insan için oldukça olumsuz sonuçlar doğuracak.” şeklinde konuştu.
ENFLASYONUN ARTACAĞINI VURGULADI
Tarifelerin etkilerinin hızla hissedileceği ve bu durumun dünya genelindeki tüketiciler üzerinde olumsuz etkiler yaratacağına dikkat çeken von der Leyen, “Milyonlarca insan daha yüksek alışveriş faturalarıyla karşılaşacak. İlaç ve ulaşım maliyetleri artacak. Bu da enflasyonun yükselmesine yol açacak.” diye belirtti.
Belirsizliklerin çoğalacağını, tedarik zincirlerinde aksaklıklar yaşanacağını ve bürokratik engellerin artacağını söyleyen von der Leyen, ABD ile iş yapmanın maliyetinin önemli ölçüde yükseleceğinin altını çizdi.
Küresel ticaret sisteminde düzenin kalmadığına dikkat çeken von der Leyen, ABD’nin ticaret ortaklarını karmaşıklığa sürüklediğini vurguladı.
Von der Leyen, küresel ticaret yapısında ciddi yanların bulunduğunu ve bazı ülkelerin haksız kazanç sağladığı noktasında Trump ile hemfikir olduğunu kaydetti.
“KARŞILIKLI ADIM ATILABİLİR”
Küresel ticaret sisteminin ekonomik gerçekliklere uygun hale getirilmesi adına her türlü çabayı destekleyeceklerini belirten von der Leyen, “Fakat şunu unutmamak gerekir ki, sorunların çözümünde tarifelere başvurmak en iyi yol değildir.” dedi.
Transatlantik ticaretteki engellerin kaldırılması adına ABD ile müzakere etmek için hazır olduklarını hatırlatan von der Leyen, “Aynı zamanda karşılık vermeye de hazırız. Çelik üzerine uygulanan tarifelere karşı ilk önlem paketimizi tamamlamış bulunuyoruz. Müzakerelerin başarısız olması durumunda, çıkarlarımızı ve işletmelerimizi korumak için ilave önlemler almaya hazırlanıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Yeni tarifelerin dolaylı etkilerini yakından takip edeceklerini belirten von der Leyen, “Küresel kapasite fazlasını ve pazarımıza damping uygulanmasını kabul etmeyiz.” dedi.
“AVRUPA GÜÇLÜ KALACAK”
Avrupa’nın çıkarlarını ve değerlerini koruyacaklarını ifade eden von der Leyen, sorunların müzakere yoluyla çözülebileceğini aktardı.
ABD tarifelerinin oluşturacağı etkilere hazırlıklı olmaları gerektiğini vurgulayan von der Leyen, “Avrupa, bu fırtınayı aşmak için gerekli tüm kaynaklara sahiptir.” şeklinde konuştu.
ABD Başkanı Trump, yarın itibarıyla ABD’nin diğer ülkelere karşılıklı tarifeler uygulamaya başlayacağını ve temel tarife oranının yüzde 10 olacağını duyurdu. Bu durum, Çin’e yüzde 34, AB’ye yüzde 20, Vietnam’a yüzde 46, Tayvan’a yüzde 32, Japonya’ya yüzde 24 ve Hindistan’a yüzde 26 oranında uygulanacak tarifeleri kapsamaktadır.