Çukurova, Türkiye’nin en önemli tarım üretim merkezlerinden biri olarak ayçiçeği hasadıyla ilgili dikkat çeken açıklamalara ev sahipliği yapıyor. Güney ve Güneydoğu Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Platformu (GÜNYAĞDER) Başkan Vekili Samet Dal, bu yıl tarife kontenjanı uygulamasının, geçen yıl olduğu gibi hem çiftçilerin hem de yerli sanayicilerin korunmasına yardımcı olacağını ifade etti. Dal, bu düzenlemenin en önemli şartının, hasat süreci başlamadan önce duyurulması olduğunu vurguladı.
Ayçiçeği hasat sezonunun başlamasıyla birlikte, yerli üretimin sürdürülebilirliği için tarife kontenjanının yeniden gündeme gelmesi bekleniyor. Üretim tahminlerinin, küresel iklim koşullarından etkilendiği bir dönemde, hem üreticiler hem de sanayiciler için istikrarlı politikaların sürdürülmesi gerektiği önemle dile getiriliyor.
Dal, iklim değişikliği ve yetersiz yağışlar nedeniyle yaşanan rekolte ve ürün kalitesindeki düşüşe dikkat çekti. Ancak, bu yıl Türkiye genelinde yaklaşık 1,5 milyon tonluk bir üretim beklentisi olduğunu kaydeden Dal, “Türkiye’nin yıllık ayçiçeği çekirdeği ihtiyacı, ithalat ve ihracat dahil yaklaşık 5 milyon ton seviyesinde. Ayçiçeği, su tüketimi düşük ama getirisi yüksek bir ürün olduğundan çiftçilerimiz için avantajlıdır. Bu nedenle, üretimin desteklenmesi ve açıklanacak politikaların zamanında ve öngörülebilir bir biçimde ilan edilmesi kritik bir öneme sahiptir” sözlerini sarf etti.
Üretim miktarının ülke ihtiyacının yalnızca yarısını karşıladığına dikkat çeken Dal, “Aylık yaklaşık 1,5 milyon ton ay çekirdeği ya da karşılığı ham ayçiçek yağı ithal ediyoruz. Bu açığın kapanması için yerli üretimin artırılmasının şart olduğunu belirtmek isterim. Çiftçimizin kazanması, bu durumun ön koşuludur. Bu açıdan tarımsal desteklerle birlikte uygulanacak tarife kontenjanı, üretici ve sanayici arasında bir denge kuran stratejik bir araç olarak değerlendirilmeli” dedi.
Dal, tarife kontenjanının, şirketlerin yurtiçinden aldığı ayçiçeği miktarına kısmi gümrük vergisi muafiyeti sağladığını hatırlattı. Bu uygulamanın, kamu kaynaklarına yük getirmeden, özel sektörün rekabet gücüne katkı sağladığını ifade eden Dal, “Türkiye, ayçiçeği ithalatını ağırlıklı olarak Rusya ve Ukrayna’dan yapıyor. Tarife kontenjanı uygulamalarının yıldan yıla düzenli olarak gerçekleştirilip önceden ilan edilmesi, dış kaynakların üzerimizde fiyat baskısı kurmasını engelleyerek, çiftçimiz, sanayicimiz ve tüketicimiz için kazançlı bir tablo oluşturacaktır. Çukurova’dan başlayan bu bereketli sürecin tüm yurtta üreticilerimize hayırlı olmasını diliyoruz. Üreticinin ve yerli sanayicinin sesi olarak, bu önerimizin kamuoyunda ve yetkili kurumlarda destek bulmasını umuyoruz” diyerek görüşlerini tamamladı. – ADANA