Türk İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), Türkiye İş Bankası ve Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi Avrupa ve Orta Asya Bölge Ofisi (UN Women ECARO) işbirliğiyle “Uluslararası Kadın Erkek Eşitliğine Duyarlı Tedarik El Kitabı” üzerinde çalışmalara başladı.
TÜRKONFED’in yaptığı açıklamaya göre, TÜRKONFED, Türkiye İş Bankası ve UN Women ECARO, 2023 yılında başlattıkları Girişimde Kadın Gücü projesi çerçevesinde kadın girişimcilerin kamu ve özel sektör ihale ile tedarik süreçlerine katılımını sağlamak amacıyla bir rehber yayımlamıştı. Üç kurum, el kitabının uluslararası standartlara uygun bir biçimde geliştirilmesi için yeniden bir araya geldi.
İş Bankası Resim Heykel Müzesi’nde gerçekleştirilen imza töreninde, bu yıl yayımlanması hedeflenen “Uluslararası Kadın Erkek Eşitliğine Duyarlı Tedarik El Kitabı” için, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve İş Dünyasında Kadın Komisyonu (İDK) Başkanı Yasemin Açık, Türkiye İş Bankası KOBİ ve İşletme Bankacılığı Pazarlama Müdürü Özge Küllah Kurtuluş ile UN Women Türkiye Avrupa ve Orta Asya Bölge Ofisi Kadın Girişimciliğini Hızlandırma Programı Uzmanı Ana Pashalishvili imza attı.
Yasemin Açık, açıklamalarında, girişimci kadınların ekonomik alanda güçlenmesinde tedarik zincirlerine erişimin önemine değinerek, “Bu çalışmayla, tedarikçi kadınların uluslararası düzeyde teklif verebildiği ve süreçte yer bulabildiği bir sistemin oluşumuna katkı sunmayı hedefliyoruz.” dedi.
Tedarik süreçlerinde eşitlikçi bir bakış açısının benimsenmesinin yalnızca kadın girişimciler için değil, iş dünyasının kapsayıcılığı açısından da kritik öneme sahip olduğunu belirten Açık, “TÜRKONFED olarak, yerel ve ulusal ölçekteki yapımız ve kadın dernekleriyle yürüttüğümüz projeler sayesinde sahada somut sonuçlar elde edebiliyoruz. Hazırlanacak rehberin, bu deneyimi derinleştirerek eşitlikçi bir iş dünyası ekosistemi oluşturulmasına katkı sağlayacağına inanıyoruz.” şeklinde konuştu.
Özge Küllah Kurtuluş ise sürdürülebilir bir ekonomi için girişimci kadınların tedarik zincirlerindeki rollerinin artırılması gerektiğini vurguladı. Kurtuluş, “Tedarik zincirinin daha kapsayıcı hale gelmesi ve kadınların sisteme katılımlarının kolaylaşması için çalışmalara devam ediyoruz. El kitabımızın ilk sürümünde, kadınların ihalelere katılma yolları ve karşılaşabilecekleri zorluklarla ilgili bilgiler sunmuştuk. Bu rehbere dair gelen olumlu geri dönüşler, çalışmamızı küresel ölçekte yaygınlaştırma konusunda bize cesaret verdi.” dedi.
UN Women Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktör Yardımcısı Elisa Fernandez Saenz, kadın-erkek eşitliğine duyarlı tedarik uygulamalarının sadece bir eşitlik aracı değil, aynı zamanda ekonomik büyümeyi destekleyen bir katalizör olduğuna dikkat çekerek, “Özel sektör, değer zincirlerini girişimci kadınlara açarak tedarikçilerini çeşitlendirebilir, kadınların iş fırsatlarını artırabilir ve daha kapsayıcı bir ekonomi oluşturulmasına katkıda bulunabilir.” şeklinde konuştu.
Bu arada, 2023’te yayımlanan rehberin uluslararası standartlara uyumlu bir şekilde yeniden yapılandırılacağı kaydedildi. UN Women’ın kadın-erkek eşitliğine duyarlı tedarik kriterlerinin esas alınarak hazırlanan kitap, Şirketler için GRP Rehberi, Girişimci Kadınlar için GRP Rehberi, Şirketler için Eğitim Kılavuzu ve Girişimci Kadınlar için Eğitim Kılavuzu olmak üzere dört bölümden oluşacak. Türkçe ve İngilizce olarak yayımlanacak bu kitap, üç kurumun platformları üzerinden ücretsiz erişime sunulacak.