USD39,89
%0.29
EURO47,06
%-0.09
EURO/USD1,18
%-0.02
BIST10.189,02
%0.00
Petrol68,67
%-0.64
GR. ALTIN4.309,21
%0.34
BTC4.333.092,39
%1.62
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Kahverengi Kokarca Mücadelesinde Kritik Dönem

Kahverengi Kokarca Mücadelesinde Kritik Dönem

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, kahverengi kokarca zararlısı ile mücadelede önemli bir dönem başlangıcının yaşandığını duyurdu. Sağlam, “Kahverengi kokarcanın genç birey (nimf) dönemi, yumurtadan çıkış sonrası ilk evredir ve bu evrede uçma yeteneği bulunmamaktadır. Bu aşamada yapılacak ilaçlama, zararlının yayılımını kontrol altında tutmak ve popülasyon artışını engellemek açısından son derece kritiktir” şeklinde ifade etti.

Kahverengi kokarca, fındık başta olmak üzere elma, armut, kivi, şeftali, ceviz ve daha birçok tarım ürününde verim ve kalite kaybına yol açıyor. İlk kez 2017 yılında ülkemizde tespit edilen bu zararlıyla mücadele çalışmaları, son iki yıl içerisinde hız kazanmış durumda.

“Üreticilerimizin hem ürünlerini, hem de doğayı koruyacak şekilde hareket etmeleri gerekmektedir”

2024 yılında başlayan biyolojik mücadele faaliyetleri çerçevesinde, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından üretilen trissolcus japonicus (samuray arıcığı) salımlarının 2025 yılında da devam edeceği bilgisini veren Sağlam, “Kahverengi kokarcanın en etkili doğal düşmanı olan bu faydalı arıcık, zararlının yumurtalarını parazitleyerek popülasyonunu doğal yollarla kontrol altına alır. Böylece kimyasal ilaçların kullanımını azaltmaya katkıda bulunur. Üreticilerimizin hem ürünlerini korumaları hem de doğayı koruyarak hareket etmeleri son derece önemlidir. Yumurtadan çıkan kahverengi kokarca nimfleriyle mücadele için en uygun zaman şu andır. Kimyasal mücadele öncesinde, biyolojik mücadele yapılan alanların göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Bu hassasiyetle hareket ederek hem verim kaybı yaşamadan hem de çevre dostu bir yaklaşım benimsemiş oluruz” dedi.

“Samuray arıcığının yumurtaları korunmalı”

Sağlam, sık sık alan kontrolü yapılarak yaprak altlarında görülen küçük, yuvarlak ve parlak yumurtaların dikkatle incelenmesi gerektiğine dikkat çekti. “Eğer bu yumurtalar gri-siyah bir renge dönüştüyse, içlerinden samuray arıları çıkacak demektir. Bu yumurtalara zarar verilmemeli ve kimyasal mücadeleden sakınılmalıdır. Parazitoit salımı yapılan bölgelerde ilaçlamalar, salımdan iki hafta sonra dikkatli bir şekilde gerçekleştirilmelidir” şeklinde uyarıda bulundu.

Kimyasal mücadelede dikkat edilecek hususlar

Sağlam, kahverengi kokarcaya karşı yapılacak kimyasal mücadelede dikkat edilmesi gereken noktaları şu şekilde sıraladı:

“Uygulama, sabah erken saatlerde, rüzgarsız ve yağışsız hava koşullarında yapılmalı, yaprak altı ve gölge alanlara ulaşacak şekilde tam kaplama sağlanmalıdır. Son ilaçlama ile hasat arasındaki süreye dikkat edilerek, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bitki koruma ürünleri (BKÜ) veri tabanında yayınlanan ruhsatlı ürünler tercih edilmelidir. Rastgele veya bilinçsiz ilaçlamalar hem etkisiz olmakta hem de faydalı böceklere zarar vermektedir. İlaçlama öncesi ilçe tarım müdürlüklerinden bilgi almak ve önerilen ilaçlama programlarına uymak, hem ürün verimliliği hem de çevre sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır.” – SAMSUN

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kahverengi Kokarca Mücadelesinde Kritik Dönem
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Gazetemize Abone Olabilirsiniz.

Yeni haberlerden anında haberdar olmak için e-posta aboneliğini hemen başlat.
KAI ile Haber Hakkında Sohbet
Sohbet sistemi şu anda aktif değil. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.