Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi PERPAL Lab bünyesinde ve Dijital Kampüs projesi kapsamında gerçekleştirilen Digital Workshops serisi etkinlikleri kapsamında ‘AI in Finance’ başlıklı bir çalıştay düzenlendi. Hamad Bin Khalifa Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen etkinlikte; dijitalleşme, yapay zekâ, makine öğrenmesi, modern iş uygulamaları ve finans ile ekonomi alanındaki teknolojik gelişmeler ele alındı. Çalıştaya 7 farklı ülkeden 23 seçkin kurumun bilim insanları ve iş dünyasından önemli temsilcileri katıldı. Etkinlik sonrası Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Şimşek, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatma Gülruh Gürbüz ile PERPAL Lab Kurucusu ve Çalıştay Organizatörü Doç. Dr. Bilal Bağış, ‘Finans ve Ekonomide Yapay Zeka: Dijital Dönüşümün Geleceği’ üzerine görüşlerini paylaştı.
FİNANSIN MİMARİSİ
FSMVÜ Rektörü Prof. Dr. Nevzat Şimşek, yapay zeka, büyük veri ve dijital paraların günümüzde ‘dönüşümün’ en önemli bileşenleri olduğunu ifade etti. Şimşek, konuya ilişkin şunları söyledi:
“Bu unsurlar, küresel finansın yapısını yeniden şekillendiriyor ve geleceği nasıl görmemiz gerektiğini sorgulamamıza neden oluyor. Hızla ve derin bir dönüşüm sürecinde, bu teknolojiler artık uzakta birer olasılık değil; finansal sistemlerimizi gerçek zamanlı olarak yeniden biçimlendiriyor. Yeniliklerin finans üzerindeki etkilerini değerlendirmekten ziyade, bu yenilikleri nasıl entegre edeceğimizi düşünmemiz gerekiyor. Yapay zekâ sadece mevcut araçları iyileştirmekle kalmıyor, aynı zamanda bilgiyi anlamamıza, belirsizliği değerlendirmemize ve stratejik tercihleri şekillendirmemize olanak tanıyor.”
‘GELENEĞİMİZİ YAŞATIYORUZ’
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, vakıf temelli bir geçmişe sahip olup bilginin sadece korunması değil, aynı zamanda üretilip yönlendirilmesi ve paylaşılması anlayışına sahip olduğunu dile getiren Prof. Dr. Nevzat Şimşek, “Bu miras, yüz yıllık akademik düşünce ve kamusal hizmet ile şekillenen bir geçmişi temsil etmektedir ve bugün de misyonumuzu şekillendirmeye devam etmektedir. Dünyanın dört bir yanından gelen uzmanlarla etkinlikler düzenleyerek, bu geleneği yaşatmaya çalışıyoruz.” dedi.
TÜRKİYE’DEKİ YAPAY Zeka ÇALIŞMALARI
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatma Gülruh Gürbüz, yapay zekâ stratejilerinin hem dünyada hem de Türkiye’de gelişim süreçlerinin iyi anlaşılması gerektiğini belirtti. Türkiye’nin dijital dönüşüm konusundaki adımlarından bahseden Gürbüz, “1990’lı yıllardan itibaren Türkiye, çeşitli bilgi toplumu politikalarını uygulamaya koymuş ve 2018 yılındaki Başkanlık Hükümet Sistemi ile dijital dönüşümün önemi daha da artmıştır. Dijital Türkiye ve Millî Teknoloji Hamlesi, yerli yapay zekâ teknolojilerini geliştirerek sosyoekonomik hayatta önemli ilerlemeler kaydetmiştir. Bu stratejiler, yenilik yoluyla ekonomik düzenin sağlanmasına katkıda bulunmaktadır. Türkiye’nin 2021-2025 dönemini kapsayan ilk Milli Yapay Zeka Stratejisi doğrultusunda, altı öncelik alanına göre 24 hedef ve 119 önlem belirlenmiştir.” şeklinde konuştu. Ayrıca, 12. Kalkınma Planı doğrultusunda 2024-2025 Eylem Planı’nın güncellendiğini aktaran Gürbüz, yapılacak önlemlerle yapay zeka projelerinin etik ilkelere uygun bir şekilde hayata geçirilmesi hedeflendiğini vurguladı.
YENİ BİR RÖNESANS ÇAĞI MI?
PERPAL Lab Kurucusu ve Çalıştay Organizatörü Doç. Dr. Bilal Bağış, yapay zekâ üzerine geçmişten günümüze gerçekleştirilmiş önemli çalışmaların bulunduğuna dikkat çekti. Bağış, yapay zekânın yeni bir Rönesans Çağı başlattığını belirterek, “Dijital dönüşüm ve yapay zekâ, finansal süreçler ve iş yapma biçimlerini köklü bir şekilde değiştiren bir devrim ortaya koyuyor. Gelişmiş teknolojilerin geleneksel iş süreçlerine entegre edilmesi ile daha yüksek verimlilik ve gelişmiş veri analizleri sağlanmaktadır. Yapay zekânın iş dünyası, finans sektörü ve genel olarak akademik alandaki etkileri giderek artmaktadır. Bu nedenle, finans alanında yapay zekâ ve buna bağlı gelişmeleri analiz etmek büyük önem taşımaktadır. Yapay zeka ile finans arasındaki ilişki de hızla büyüyen ve daha fazla önem kazanan bir alan haline gelmektedir. Etkinliğin amacı ise teori ile pratik arasındaki bağlantıları güçlendirmek, son teknoloji ile yaşanan boşlukları doldurmak ve yapay zekâ ile dijital dönüşüm süreçlerinin finans alanındaki karar süreçlerine etkilerini ortaya koymaktır.” ifadelerini kullandı.
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (FSMVÜ), düzenlediği ‘AI in Finance’ etkinliği ile CBDC, blok zinciri ve kripto para birimleri gibi konular ile kapsamlı dijital ve yapay zeka dönüşümüne ilişkin gelişmeleri tartışan bir platform oluşturdu. Etkinlikte, finans alanında yapay zekânın çeşitli yönleri derinlemesine incelendi ve karşılaşılan zorluklar, riskler ile fırsatlar detaylandırıldı.