Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2025 yılı için enflasyonun düşmeye devam edeceğine dair inancını dile getirerek, “Uyguladığımız programla bu düşüş sürecek. Bizim önceliğimiz, hayat pahalılığıyla mücadeledir” açıklamasında bulundu.
Mehmet Şimşek, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından düzenlenen Finansal Okuryazarlık Günü Programı’nda bir konuşma gerçekleştirdi. Etkinliğe, Bakan Şimşek’in yanı sıra Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı İbrahim Ömer Gönül ile birçok bakanlık personeli ve davetli katıldı. Şimşek, “Standard & Poor’s, küresel finansal okuryazarlık üzerine bir araştırma yapmış. Verilere göre, dünya genelinde 100 kişiden 33’ü finansal okuryazar iken, Türkiye’de bu oran sadece 24. 2022 yılında yapılan bu çalışmaya göre Türkiye, dünya ortalamasının altında kalmaktadır. Düşük finansal okuryazarlığın hem bireysel hem de toplumsal düzeyde ciddi sonuçları olabilir. Bu durum bireyleri istismara ve manipülasyona açık hale getiriyor” ifadelerini kullandı.
‘2025 YILINDA DA ENFLASYON DÜŞMEYE DEVAM EDECEK’
Geçtiğimiz yıl yapılan enflasyon tahminlerinin verilerle örtüştüğünü belirten Bakan Şimşek, “Geçen yılın ikinci yarısından itibaren enflasyonun düşeceğini ifade etmiştik. Dezenflasyon programı uygulayan ülkelerde, programın erken aşamalarında yerel para biriminin reel olarak değer kazandığı gözlemleniyor. 2024 yılı itibarıyla gözlemlerimizin gerçekleştiğini göreceksiniz. Geçen yılın ikinci yarısında enflasyonda hızlı bir düşüş yaşandı. Yıl ortasında yüzde 75’lere çıkan enflasyon, yıl sonunda yüzde 44 civarında seyretmeye başladı. Cari açık ise milli gelire oran olarak yüzde 1’in altına, yüzde 0,8 seviyesine geriledi. Geçen yılın ikinci yarısından itibaren vatandaşların ve yerleşik firmaların Türk lirasından yana tercih yaptıklarını gözlemledik. Uyguladığımız program ile 2025’te de enflasyon düşmeye devam edecek” dedi.
‘PETROL VE DOĞAL GAZ İTHALATINA YAKLAŞIK 1 TRİLYON DOLAR ÖDEDİK’
2025 yılına dair cari açığın düşük olacağına dikkat çeken Şimşek, “Küresel ekonomi yavaş büyüdüğü için dış talep zayıf. Ancak cari açık-milli gelir oranını yüzde 1,5 civarında öngörüyoruz. Önümüzdeki dönemde yeşil dönüşümü hızlandırmaya çalışıyoruz. Türkiye, giderek daha fazla yenilenebilir enerjiden faydalanıyor. 2003’ten günümüze Türkiye, petrol ve doğal gaz ithalatına yaklaşık 1 trilyon dolar ödedi. Bu miktar oldukça yüksek. Şimdi, yeşil dönüşüm ve yerli enerji kaynakları ile bu durumu değiştirmeye çalışıyoruz. Nisan itibarıyla Türkiye’nin toplam elektrik üretiminin yüzde 53’ü yenilenebilir kaynaklardan sağlandı. 2024 yılı itibarıyla bu oranın yüzde 48 olması bekleniyor. Bu durum ileride Türkiye’nin petrol ve doğal gaz ithalat faturasının düşmesi anlamına geliyor” değerlendirmesinde bulundu.
Bakan Şimşek, her yaş grubunun finansal okuryazarlık eğitiminin önemine vurgu yaparak, “Bu konuda çeşitli kurumlarla iş birliği yapıyoruz. Sadece Milli Eğitim Bakanlığı ve üniversitelerle değil, birçok kamu ve sivil toplum kuruluşu ile protokoller imzalıyoruz. Bir yılda 1 milyon kişinin üstünde birey, bu finansal okuryazarlık platformu üzerinden sertifika aldı. Bu önemli bir başarıdır. Bu çalışmalarda Türkiye’nin finansal okuryazarlık oranı artacak. Katılımcıların yüzde 41’i kadın, yüzde 42’si gençlerden oluşuyor. Bu gerçekten anlamlı ve kapsayıcı” şeklinde konuştu.