NASA, yıldızlararası uzayda seferine devam eden ikonik Voyager 1 uzay aracının 20 yıllık bir süredir devre dışı kalan yedek iticilerini yeniden aktif hale getirerek önemli bir mühendislik başarısına imza attı.
Bu önemli müdahale, uzay aracının ana itici sistemlerinde meydana gelen bozulmalar nedeniyle Dünya ile iletişiminin tehlikeye girmesi riskiyle karşı karşıya kalması sebebiyle, zaman kısıtlı olmasına rağmen gerçekleştirildi.
NASA MÜHENDİSLERİ ZAMANA KARŞI YARIŞTI
Voyager 1’e komut göndermekle görevli Dünya tabanlı antenin 4 Mayıs itibarıyla uzun sürecek bakıma alınacak olması, durumu daha karmaşık hale getirdi.
Ancak NASA ekibi, bu zorlu son teslim tarihine rağmen uzun zamandır kullanılmayan yedek iticileri ve onların çalışırken gerekli olan ısıtıcıları yeniden devreye sokmayı başardı. 23 saat süren bir sinyal bekleme süresinin ardından Voyager 1’den olumlu bir yanıt alındı.
YEDEK İTİCİLER VOYAGER 1 İLE İLETİŞİM İÇİN GEREKENİ SAĞLIYOR
Aktif hale getirilen yedek iticiler, Voyager 1’in yönünü doğru bir biçimde ayarlayarak, Dünya ile kesintisiz iletişim kurabilmesi için antenini doğru bir şekilde konumlandırmasına yardımcı olmak açısından büyük bir önem taşıyor.
Birincil iticilerde ortaya çıkan sorunlar yüzünden, NASA mühendisleri uzay aracının doğru konumunu korumak amacıyla bu yedek iticilere başvurmak zorunda kalıyor.
1977 yılında uzaya fırlatılan ve Güneş Sistemi’nin dış gezegenlerini inceledikten sonra yıldızlararası alanı araştırmaya başlayan Voyager uzay araçları, zamanla yaşlanma ve dünya ile uzaklıkları nedeniyle çeşitli teknik zorluklarla karşılaşmakta ve güç jeneratörleri de zayıflamaktadır.
Buna rağmen, NASA, arızalı bir çip sorununu yazılımlar aracılığıyla çözmek ve şimdi de Voyager 1’in yedek iticilerini yeniden hayata geçirerek, bu tarihi görevlerin sürekliliğini sağlamak için yaratıcı çözümler üretmeye devam ediyor.