ABD’nin Mass General Brigham Hastanesi’nden bilim insanları, “FaceAge” ismini verdikleri yenilikçi bir yapay zeka aracı ortaya çıkardılar.
Bu sistem, bireylerin fotoğraflarını kullanarak “biyolojik yaşlarını” tahmin etmeye yönelik çalışıyor. Bu tahminler, kişinin sağlık durumu hakkında önemli bilgiler sunarken, kanser tedavisine nasıl yanıt verebileceği konusunda da değerli öngörüler sağlıyor.
FACEAGE YAPAY ZEKA ARACININ YÜZ ÖZELLİKLERİNİ ANALİZ ETME YÖNTEMİ
FaceAge, gelişmiş derin öğrenme algoritmaları ile bir fotoğraf üzerindeki yüz özelliklerini analiz ederek biyolojik yaşı tayin ediyor. Bu belirleme, bireyin fizyolojik durumunu yansıtarak genel sağlık durumu hakkında fikir veriyor.
Araç, 58 bin 851 sağlıklı bireyin görüntüleri ile eğitilirken, 6 binden fazla kanser hastası üzerinde yapılan testlerle klinik potansiyelini kanıtladı.
Çalışmanın lideri Dr. Hugo Aerts, bu maliyet etkin yapay zeka aracının tekrarlı kullanımlarda bir kişinin biyolojik yaşını izleme yeteneği sunduğunu ve hastaların sağlık durumunu sürekli izleme imkânı sağladığını ifade etti.
FaceAge’in klinik değerlendirmeleri sonucunda, tahmini biyolojik yaşı gerçek yaşından yüksek olan hastaların, kanser türü ve cinsiyetten bağımsız olarak daha düşük sağ kalım oranlarına sahip olduğu gözlemlendi.
Klinisyen değerlendirmeleriyle beraber kullanıldığında, FaceAge’in palyatif radyoterapi alan hastalarda altı aylık sağ kalım tahmin doğruluğunu yüzde 61’den yüzde 80’e çıkardığı belirlendi.