USD38,61
%0.11
EURO43,74
%0.13
EURO/USD1,13
%0.02
BIST9.112,19
%0
Petrol61,08
%1.41
GR. ALTIN4.161,74
%0.67
BTC3.644.005,87
%-0.37
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. Ticaret Savaşı: ASEAN+3’ten Korumacılığa Uyarı

Ticaret Savaşı: ASEAN+3’ten Korumacılığa Uyarı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD Başkanı Donald Trump’ın uyguladığı tarifeler hâlâ tartışma konusu olmayı sürdürürken, Çin, Japonya ve Güney Kore’nin de yer aldığı ASEAN+3 ülkelerinin maliye bakanları ortak bir yazılı bildiri yayımladı.

KÜRESEL EKONOMİK PARÇALANMA UYARISI

Yapılan açıklamada, ticarette korumacı yaklaşımların artış gösterdiği, bunun da yatırım ve ekonomi gibi alanlarda küresel etkiler doğurabileceği ve ekonomik parçalanmaya yol açabileceği ifade edildi.

ASEAN+3 ülkelerinin, kurallara dayalı serbest, adil ve şeffaf çok taraflı ticaret sistemine olan bağlılıklarını dile getirdiği bildiride, bölgedeki ekonomik istikrar için işbirliğinin güçlendirilmesi çağrısında bulunuldu.

ÇİN’DEN ÇAĞRI

Çin’in ekonomi yönetimindeki önde gelen isimler, ABD Başkanı Donald Trump’ın tarife politikası nedeniyle ticari gerilimlerin ve ekonomik belirsizliklerin arttığı bir dönemde, Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) ülkelerine işbirliğini derinleştirme çağrısında bulundu.

Çin Maliye Bakanı Lan Fo’an ve Merkez Bankası (PBoC) Başkanı Pan Gongsheng, İtalya’nın Milano kentinde gerçekleştirilen ASEAN+3 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı’na katıldılar.

ASEAN üyesi 10 ülke ile Çin, Japonya ve Güney Kore temsilcilerinin bir araya geldiği toplantıda Maliye Bakanı Fan, Çin’in makro politika koordinasyonunu güçlendirmek, ticaret ve yatırım ilişkilerini derinleştirmek, ayrıca üretim ve tedarik zincirlerinin istikrarını sağlamak amacıyla bölgesel ortakları ile işbirliği yapmaya hazır olduğunu ifade etti.

Fan, global ölçekte ekonomik alanda köklü değişimlerin yaşandığı bu dönemde, küreselleşmeye karşı ivmelenen bir tepki, tek taraflılık ve korumacılığın artış gösterdiğine, bunun da belirsizlik ve istikrarsızlık yarattığına dikkat çekti.

“CHİANG MAİ GİRİŞİMİ (CMI) GÜÇLENDİRİLMELİ”

Merkez Bankası Başkanı Pan, yaptığı konuşmada, ASEAN+3 ülkeleri tarafından 2000 yılında imzalanan çok taraflı kur takası anlaşması olan Chiang Mai Girişimi’nin, bölgesel bir mali güvenlik ağı olarak güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Pan, ABD doları dışında, Çin yuanı gibi serbest kullanılabilen para birimleriyle hızlı finansman araçları oluşturulmasının CMI kapsamındaki kaynakları zenginleştireceğini ve bölgenin uluslararası para sisteminin çeşitlendirilmesi açısından önemli bir adım olacağını belirtti. Ayrıca, bölge ülkelerine ABD’nin tarife artışlarına karşı ortak bir tavır sergileme çağrısının önemine değindi.

Toplantıda katılımcılar, CMI’nın Uluslararası Para Fonu (IMF) çerçevesinde kurumsal hale getirilerek daha fazla geliştirilmesi ve etkinliğinin artırılması konusunda görüş birliğine vardı.

2000 yılında Dünya Bankası’nın Tayland’ın Chiang Mai kentinde düzenlediği yıllık toplantıda bir araya gelen ASEAN+3 ülkeleri, Asya Finans Krizi sonrası kısa vadeli bölgesel likidite sorunlarını çözme ve IMF’ye bağımlılıklarını azaltma amacıyla çok taraflı kur takası anlaşması imzalamıştı. Bu anlaşma, 2010 yılında yürürlüğe girerek 120 milyar dolarlık bir finansman havuzu oluşturmuş, 2012’de ise bu miktar 240 milyar dolara çıkarılmıştır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Ticaret Savaşı: ASEAN+3’ten Korumacılığa Uyarı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Gazetemize Abone Olabilirsiniz.

Yeni haberlerden anında haberdar olmak için e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!