Tayvan, gelişmiş yarı iletken teknolojisi alanındaki öncülüğünü sürdürmek ve ulusal güvenliğini artırmak amacıyla kritik çip endüstrisi yönetiminde köklü değişikliklere imza atıyor.
Tayvan, Endüstriyel Yenilik Yasası’nda yaptığı değişikliklerle, özellikle TSMC gibi yarı iletken firmalarının en yeni üretim tekniklerini yurtdışına ihraç etmeleri ve yurt dışındaki yatırımlarını geliştirmeleri konusunda yeni ve sıkı kontroller uygulayacak.
Bu hamle, artan jeopolitik gerginlikler ve küresel rekabet ortamında Tayvan’ın teknolojik hakimiyetini koruma hedefini taşımaktadır.
Yeni düzenlemelerin merkezinde yer alan “N-1” kuralı, şirketlerin en gelişmiş yarı iletken üretim teknolojilerini (N) ihraç etmesini yasaklamaktadır.
YURT DIŞI TESİSLERİ GERİDEN GELECEK
Firmalar, yurtdışındaki tesislerinde yalnızca Tayvan’da mevcut olan teknolojinin en az bir nesil gerisinde (N-1) olan üretim süreçlerini kullanma iznine sahip olacaklar.
TSMC’NİN ABD YATIRIMLARI NASIL ETKİLENECEK
Başbakan Cho Jung-tai, bu yeni politikaların TSMC’nin ABD’deki genişleme planlarını doğrudan etkileyeceğini ve şirketin en son teknolojilerinin Tayvan sınırları içinde kalmasını sağlayacağını vurguladı.
Daha önce, Tayvan’ın düzenlemeleri, gelişmiş yarı iletken üretim süreçlerinin ihracatını bu kadar açık bir şekilde kısıtlamıyordu.
Değiştirilen Endüstriyel Yenilik Yasası’nın 22. maddesinde yer alan bu yeni kuralların, ilgili alt düzenlemelerin tamamlanmasıyla birlikte 2025 yılı sonuna kadar yürürlüğe girmesi planlanıyor.
TSMC şu anda N3P işlem düğümü ile sektörde lider konumdayken, bu yılın sonuna kadar yeni nesil N2 süreci ile çip üretimine geçmeyi hedefliyor.
YURT DIŞI YATIRIMLARA SIKI KONTROL VE CEZALAR
Yapılan değişikliklerin yanı sıra Tayvanlı yetkililere, ulusal güvenliğe tehdit oluşturacak, ekonomik kalkınmayı olumsuz etkileyecek, uluslararası sözleşmelere aykırı hareket edecek veya çözülmemiş işçi sorunlarına yol açacak durumlarda yurt dışı yatırımlarını reddetme ya da iptal etme yetkisi verildiği belirtiliyor.