ULAŞTIRMA ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 1999 yılında meydana gelen depremin ardından otoyolların ve köprülerin depreme dayanıklı hale getirilmesi amacıyla yürütülen çalışmalara değindi. Uraloğlu, projelerin hazırlık aşamasında en büyük deprem senaryolarını dikkate aldıklarını belirtti.
Bakan Uraloğlu, Ankara’da Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) Bölge Müdürleri Toplantısı’na katılarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde ‘Yol Medeniyettir’ vizyonuyla yapılan çalışmaların sonuçlarını paylaştı. Uraloğlu, KGM’nin 86 milyon vatandaşın ulaşımında merkezi bir rol üstlendiğini ifade ederek, “Ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmanın kapılarını ardına kadar açtık. 6 bin 101 kilometre olan bölünmüş yol ağımızı dört kat artırarak 29 bin 742 kilometreye ulaştırdık. 77 ilimizi güvenli ve konforlu bir şekilde birbirine bağladık” dedi.
‘OTOYOL AĞIMIZI 38 BİN 60 KİLOMETREYE ULAŞTIRMAYI HEDEFLİYORUZ’
Bakan Uraloğlu, Bakanlığın yatırımları ile 114 milyar 741 milyon lira iş hacmi ve 84 milyar 263 milyon lira akaryakıt tasarrufu sağladıklarını, bu durumun Türkiye’ye yıllık toplamda 199 milyar lira ekonomik katkı sunduğunu vurguladı. 2053 hedeflerine de değinen Uraloğlu, “Ulaştırma ve Lojistik Ana Planımız çerçevesinde, 2053 yılı itibarıyla otoyol ağımızı 38 bin 60 kilometreye ulaştırmayı planlıyoruz. Türkiye Yüzyılı’na uygun projelerimizle hizmetlerimizi sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.
Bakan Uraloğlu, Ankara-İstanbul arasındaki mevcut yolların yetersiz kalacağına dikkat çekerek, Kuzey Marmara Otoyolu’nun bittiği Akyazı’dan Ankara’ya yeni bir yol yapılması gerektiğini belirtti. “Planladığımız Orta Anadolu Otoyolu ile Kuzey Marmara Otoyolu’nun Ankara-Niğde Otoyolu’na daha hızlı bağlantısını sağlayacağız. Bu sayede afet ve acil durumlarda alternatif bir yol da inşa etmiş olacağız” ifadelerini kullandı.
‘FİBER OPTİK ALTYAPIMIZI 20 BİN KİLOMETREYE ÇIKARACAĞIZ’
Uraloğlu, 23 Nisan’da İstanbul’de meydana gelen depremle ilgili olarak, Bakanlığın sorumluluğundaki kara yolları, havalimanları, tren ve metrolar ile deniz yapılarında herhangi bir hasar olmadığını vurguladı. Bu durumun, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son 23 yıldaki deprem odaklı seferberlik politikalarının bir sonucu olduğunu ifade etti. 1999 depreminden sonra otoyollar ve köprülerin depreme dayanıklı hale getirilmesi konusunda yürütülen çalışmaların önemine değindi. Uraloğlu, “Projelerimizi en büyük deprem senaryolarını dikkate alarak tasarladık ve inşa ediyoruz” dedi.
Uraloğlu, ayrıca Bakanlığın yaptığı projelerin tam kapasite ile kullanılmasına ve güvenli ulaşım sağlanmasına yönelik akıllı ulaşım sistemlerini devreye aldıklarını belirtti. “İstanbul ve Antalya’daki Kooperatif Akıllı Ulaşım Sistemleri (K-AUS) pilot uygulamaları ile yenilikçi teknolojileri ülkemize kazandırıyoruz. Fiber optik altyapımızı 20 bin kilometreye çıkararak bu sistemleri yaygınlaştıracağız. Yaptığımız her kilometre yol, 86 milyon insanımızın daha kolay bir araya gelmesi ve helal rızık kazanması demektir. Bu başarıda, emek veren tüm şantiye ekiplerimizin, müteahhitlerimizin, alt yüklenicilerimizin, mühendislerimizin ve işçilerimizin katkısı var” değerlendirmesinde bulundu.