USD38,44
%0.08
EURO43,71
%-0.11
EURO/USD1,14
%-0.06
BIST9.368,86
%-0.68
Petrol65,69
%-0.17
GR. ALTIN4.070,16
%-0.73
BTC3.660.086,52
%1.55
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. İstanbul Depremi: Ulaşımdaki Başarı Tablosu

İstanbul Depremi: Ulaşımdaki Başarı Tablosu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bakanlık sorumluluğundaki kara yolları, havalimanları, tren ve metrolar ile deniz yapılarının İstanbul‘daki depreme hasarsız şekilde geçtiğini vurguladı. Uraloğlu, “Bu durum, son 23 yıl boyunca Sayın Cumhurbaşkanı’mız liderliğinde deprem gerçeğini temel alarak yürütülen seferberliğin bir göstergesidir.” şeklinde konuştu.

Bakan Uraloğlu, Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) Konferans Salonu’nda düzenlenen “KGM Bölge Müdürleri Toplantısı”nın açılışında, Cumhuriyetin ilk dönemlerinde 47.080 kilometrelik yol ağı ile gerçekleştirilen ulaşım kolaylıklarının, Ankara- İstanbul arasını 79 saatten 18 saate, Ankara-Samsun arasını ise 96 saatten 20 saate indirdiğini belirterek, bu mirasın ülkenin geleceğini şekillendirme sorumluluğunu da üstlendiğini ifade etti.

Geleceğin ihtiyaçlarını dikkatlice analiz eden ve yüksek standartlarla hizmet sunan bir kurum olma hedefinde kararlılıkla ilerlediklerini belirten Uraloğlu, bölge müdürleri toplantılarının yalnızca bürokratik bir mekanizma değil, aynı zamanda yürek birliği, dava ve hizmet tutkusunu yenileyen bir buluşma olduğunu açıkladı.

Toplantılarda her biri önemli olan yol haritalarını çizerek deneyimlerin paylaşıldığını ve ortak akılla stratejik hedeflerin belirlendiğini söyleyen Bakan Uraloğlu, “Burada oluşturulan bağlar, üretilen fikirler ülkemizin kalkınma yolculuğuna örnek teşkil edecektir. Bu sebeple, bu salon sadece bir toplantı yeri değil, yolu sevenlerin ve zorlukları aşmaya gönüllü olanların bir araya geldiği bir dayanışma alanıdır.” dedi.

KGM’nin “Yol medeniyettir” vizyonu altında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde 86 milyon vatandaşın geleceğine yön veren bir merkez olduğunu belirten Uraloğlu, “77 ili güvenli ve konforlu yollarla birbirine bağladık.” ifadelerini kullandı.

Gerçekleştirilen seferberlikle, 6.101 kilometre olan bölünmüş yol ağını 4 kat artırarak 29.742 kilometreye ulaştıklarını ve güvenli yollar aracılığıyla 77 ili birleştirdiklerini aktaran Uraloğlu, bu ağın toplam yol ağının yüzde 43’ünü oluşturduğunu ve trafiğin yüzde 83’üne hizmet ettiğini ifade etti. 2002 yılında 8,5 milyon olan araç sayısının 31 milyonu aştığını ve ortalama seyahat hızının 40 kilometreden 90 kilometreye çıktığını belirtti.

Ayrıca, taşıt hareketliliğinin yüzde 195 oranında artarken, kara yolu kazalarındaki can kayıplarının yüzde 77 oranında azaltıldığını ifade eden Uraloğlu, “Her hayat değerlidir” prensibiyle sıfır can kaybı hedefine yönelik çalışmalarını sürdürdüklerini dile getirdi.

Uraloğlu, kamu kaynaklarını özel sektör dinamizmi ve uluslararası finansmanla bir araya getirerek risk paylaşımıyla büyük projelerin hayata geçirildiğinin altını çizdi ve bu mega projelerin Türkiye’yi bölgesel ve küresel ulaşım merkezi haline getirdiğini belirtti.

Bakan Uraloğlu, Bakanlığın sorumluluğundaki kara yolları, havalimanları, tren ve metroların 23 Nisan’daki deprem felaketini hasarsız bir şekilde atlattığını bildirerek, “Bu durum, son 23 yıl içinde Sayın Cumhurbaşkanı’mızın liderliğinde deprem gerçeği göz önünde bulundurularak başlatılan seferberliğin bir sonucudur.” ifadelerini kullandı.

Osmangazi ve Yavuz Sultan Selim köprülerinin çok şiddetli bir depreme dayanıklı olarak tasarlanıp inşa edildiğini anlatan Uraloğlu, 15 Temmuz Şehitler ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinin de sismik ve yapısal güçlendirme çalışmaları ile desteklendiğini ifade etti.

Olası büyük bir depremde İstanbul, Kocaeli ve Sakarya’ya ulaşımın Kuzey Marmara Otoyolu üzerinden kesintisiz sağlanabileceğini vurgulayan Uraloğlu, Marmara Denizi altında inşa edilen Avrasya ve Marmaray tünellerinin de uluslararası standartlara göre, deprem etkileri ve sıvılaşma gibi durum göz önünde bulundurularak tasarlandığını belirtti.

Tüm bu projelerde, en büyük deprem senaryolarının dikkate alındığına da dikkat çekti.

Akıllı ulaşım sistemleri üzerine yapılan çalışmalardan bahseden Uraloğlu, İstanbul ve Antalya’daki kooperatif akıllı ulaşım sistemleri (K-AUS) pilot uygulamaları ile yenilikçi teknolojileri ülkeye kazandırdıklarını aktardı.

Türk müteahhitlik sektörünün Avrupa’dan Afrika’ya, Türk cumhuriyetlerinden Arap Yarımadası’na kadar dünya genelindeki projelerle ülkeyi müteahhitlik ve mühendislik ihraç eden bir güç haline getirildiğini belirten Uraloğlu, “Ulaşım projelerimiz, birbirine entegre sistemlerle yükseliyor. Kara yollarımızı demir yolu, hava yolu ve deniz yolu ile birleştirerek intermodal taşımacılığı güçlendirmekteyiz.” diyerek sözlerini tamamladı.

Bakan Uraloğlu, kamu kaynaklarında tasarruf ilkesine bağlı kalarak, kaynak temini için tüm olanakları seferber ettiklerini ve etmeye devam edeceklerini vurguladı.

Karayolları Genel Müdürü Ahmet Gülşen de, 75 yıl boyunca hayata geçirilen her yol projesinin ülke ve millet için önemli katkılar sağladığını ifade ederek, “Şehirlerimizi birbirine, üretim noktalarından pazarlara, limanlara ve sınır kapılarına ulaştıran bir yol ağı inşa ettik. Her bir metrelik yol, emek, azim ve geleceğe duyduğumuz inancın sembolü olmuştur.” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
İstanbul Depremi: Ulaşımdaki Başarı Tablosu
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Gazetemize Abone Olabilirsiniz.

Yeni haberlerden anında haberdar olmak için e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!