Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi, 16 Nisan için önemli bir jeomanyetik fırtına uyarısı yayımladı. Bu durum, özellikle kuzey yarımkürede yaşayanlar açısından heyecan verici bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
Güneşten kaynaklanan koronal kütle atımlarının (CME’ler), G2 sınıfı jeomanyetik fırtına koşullarını beraberinde getirmesi bekleniyor.
Bu durum, Kanada ve ABD’nin New York, Idaho gibi eyaletleri de dahil olmak üzere geniş bir bölgede auroraların (kuzey ışıkları) gözlemlenebileceği anlamına geliyor.
GÜNEŞ FIRTINALARI DÜNYA’NIN MANYETİK ALANINI NASIL ETKİLER?
CME’ler, güneşten fışkıran ve Dünya’nın manyetik alanına etki edebilecek yüklü parçacıklarla dolu dev bulutlardır.
Bu gibi fırlamalar, jeomanyetik fırtınaları tetikleyerek, genellikle yüksek enlemlerde görülen auroraların daha güney enlemlerine kadar inmesine yol açabilir.
CME ETKİLERİNİN ZAMANLAMASI NEDEN BELİRSİZ?
CME’lerin etkilerinin tam zamanlamasını tahmin etmek oldukça zordur.
Bir CME Dünya’ya doğru yol alırken, auroralar üzerindeki etkisi, CME içindeki manyetik alanın Dünya’nın manyetosferiyle nasıl etkileşime girdiğine bağlı olarak değişir.
Eğer CME’nin manyetik alanı Dünya’nın manyetosferiyle uyum sağlarsa, gökyüzünde etkileyici kuzey ışıkları gösterileri yaşanabilir.
Ancak, Dünya’nın manyetosferi CME’ye karşı bir “kalkan” görevi ifa ederse, auroralar oluşmayabilir. Bu nedenle, uzmanlar net bir tahminde bulunmaktan geri duruyorlar.