Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkanı Aydın Ağaoğlu, son zamanlarda borsa alanında yüksek kâr vaatleriyle ortaya çıkan “çiftlikbank” benzeri dolandırıcılık faaliyetlerinin artış gösterdiğini ifade etti. Ağaoğlu, “Bedava peynir fare kapanında olur. Kimse kimseye durduk yere yüzde 500, yüzde 800 kâr vermez” şeklinde konuştu.
Ağaoğlu, bu tür dolandırıcılık sistemlerinin vatandaşların aklında hala tazeliğini koruduğunu belirtti. “Çiftlikbank,” “saadet zinciri” ve “titan zinciri” gibi dolandırıcılık örneklerinin unutulmaması gerektiğine vurgu yaptı.
“Para yatır, yüksek kazan” anlayışıyla kurulan bu sistemlerin, günümüzde borsa piyasasında pek çok kişiyi hedef aldığına dikkat çeken Ağaoğlu, şunları söyledi: “WhatsApp veya Telegram gibi mesajlaşma platformları üzerinden üye toplayarak çalışıyorlar. Kısa sürede, en fazla 6 ay içinde yüzde 500 ve yüzde 800 gibi kâr vadetmeleri dikkat çekici. Size, kendi oluşturdaki bir aracı kuruma para göndermenizi isterken, bazı kişiler 20 bin, 30 bin veya 50 bin lira gibi büyük meblağlar yatırıyor. Ardından birkaç gün içinde yatırdıkları meblağın katlandığını gördüklerinde daha fazla para göndermeye yöneliyorlar.”
Ağaoğlu, para gönderilen bu sözde aracı kurumdan para çekilmek istendiğinde, müşterilerin müşteri hizmetlerine yönlendirildiğini belirtti. “Müşteri hizmetleri kısmında dolandırıcılığı destekleyen bir telefon görüşmesi başlamakta. Dolandırıcılar, arayan kişiyi ikna ederek biraz daha para aktarmasını talep ediyor. 50 bin lira ile başlayıp 1 milyon lira gönderenler var. Bizi arayanların durumu şöyle; sisteme yatırdıkları para 2 ayda 2 milyon 700 bin liraya ulaşmış, ama bu parayı bir türlü çekemiyorlar. Onlara, sisteme yatırdıkları paranın ‘blokeli’ olduğu, kazanç sağladıkları söyleniyor ama bu durum bir aldatmaca.” diye ekledi.
Ağaoğlu, bu tür dolandırıcılık olaylarına karşı borsa yatırımcılarının dikkatli olması gerektiğini vurguladı. “Bedava peynir fare kapanında olur. Kimse kimseye durduk yere yüzde 500, yüzde 800 kâr vermez. Kolay para kazandırma vaadiyle gelen sistemlere kesinlikle güvenilmemeli” ifadelerini kullandı. Ağaoğlu, “Kolay kazanç olsa, sizin önünüze gelir mi? Kurtlar ve çakallar kapar önceden” diye uyarıda bulundu. Ayrıca, yatırım yapmadan önce devlet güvencesinin önemine değinerek, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) izinleriyle gerçekleştirilen borsa işlemlerinin araştırılmasının gerektiğini ifade etti.
Ağaoğlu, bu tür dolandırıcılık sistemlerini “dipsiz kuyu”ya benzeterek, “Siz para attıkça gelmesini beklersiniz ama gelmez. Giden gitti. Herkes kolay para kazanmanın peşinde. Kazanmak için harcadığınız alın terinizi dolandırıcılara kaptırmayın. Borsa veya kripto para yatırımları bilinçli bir şekilde yapılmalı; vaatlerle yapılan işlemler ciddi zararlar getirebilir.” ifadelerini kullandı. – BURSA