USD38,10
%0.34
EURO43,49
%0.15
EURO/USD1,14
%0.24
BIST9.317,24
%-0.84
Petrol67,85
%3.04
GR. ALTIN4.076,87
%0.33
BTC3.229.792,45
%-0.07
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Kalp Çarpıntısı: Belirtileri ve Nedenleri

Kalp Çarpıntısı: Belirtileri ve Nedenleri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kalp çarpıntısı, kalbin normalden daha hızlı, güçlü veya düzensiz atması olarak tanımlanır ve genellikle bu hissiyat göğüs, boğaz ya da boyunda duyulur.

Çoğu zaman ciddi bir rahatsızlığın belirtisi olmayabilir, ancak bazı durumlarda altta yatan sağlık sorunlarına işaret edebilir.

KALP ÇARPINTISININ OLASI NEDENLERİ

1. Fiziksel ve Duygusal Nedenler

Stres, kaygı veya panik atak gibi duygusal etkenler, yoğun egzersiz, kafein, nikotin ve alkol gibi maddelerin tüketimi, açlık ya da düşük kan şekeri, yetersiz uyku ve aşırı sıcaklık ya da susuz kalma, kalp çarpıntısına neden olabilen başlıca faktörlerdir.

2. Hormonal Nedenler

Tiroid hastalıkları, özellikle hipertiroidi, hamilelik, menopoz ve regl dönemi esnasındaki hormonal değişiklikler, kalp çarpıntısını etkileyen hormonal etkenler arasında yer alır.

3. Kalple İlgili Nedenler

Aritmiler, kalp kapak hastalıkları, kalp yetmezliği ve geçmişte yaşanan kalp krizi sonrası ortaya çıkan ritim problemleri de kalp çarpıntısının potansiyel sebeplerindendir.

4. İlaç ve Madde Kullanımı

Bazı tansiyon, astım veya soğuk algınlığı ilaçları, antidepresanlar, psikiyatrik ilaçlar ve yasadışı maddeler (örneğin kokain ve amfetamin) kalp çarpıntısına yol açabilir.

5. Diğer Tıbbi Durumlar

Anemi, düşük oksijen seviyesi, elektrolit bozuklukları (örneğin düşük potasyum veya magnezyum) ve enfeksiyonlar gibi tıbbi durumlar da kalp atışı düzensizliklerine neden olabilir.

NE ZAMAN ENDİŞELENMELİ

Göğüste ağrı, baskı hissi, nefes darlığı, bayılma hissi, baş dönmesi gibi durumlar ve kalp atışlarının dakikada 120’den fazla hızlanması ya da düzensizleşmesi kaygı verici belirtilerdir. Ayrıca, bilinç bulanıklığı, konuşmada bozukluk veya kalp hastalığı geçmişi olan bireyler için dikkat edilmesi gereken durumlar arasında yer almaktadır.

Dikkat edilmesi gereken diğer noktalar ise şunlardır: Kalp çarpıntısının sık tekrar etmesi, uzun sürmesi (birkaç dakikadan fazla), dinlenme halinde ortaya çıkması ve çarpıntıyla birlikte halsizlik, terleme, baş ağrısı gibi ek semptomların oluşması. Yeni bir ilaç kullanmaya başladıysanız ve bu durumda bir bağlantı kuruyorsanız ya da kaygı ve panik atak riski taşıyorsanız profesyonel yardım almayı ihmal etmeyin.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kalp Çarpıntısı: Belirtileri ve Nedenleri
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Gazetemize Abone Olabilirsiniz.

Yeni haberlerden anında haberdar olmak için e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!