Özbekistan‘ın başkenti Taşkent’te, Türk Devletleri Teşkilatına (TDT) üye ülkelerin düşünce kuruluşlarının katılımıyla “TDT Üye Ülkeleri Arasında Ticaret Potansiyelinin Genişletilmesi: Ortak Araştırmalar ve Stratejik Çözümler” temalı uluslararası bir konferans gerçekleştirildi. Etkinliğe, teşkilata üye ve gözlemci ülkelerden yaklaşık 20’ye yakın araştırma merkezi ve düşünce kuruluşundan geniş bir katılımcı grubu iştirak etti.
“AMAÇ TDT BÖLGESİNDE TİCARETİ KOLAYLAŞTIRMAK”
Konferansın açılışında konuşan TDT Genel Sekreter Yardımcısı Merey Mukazhan, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in öncülüğünde düzenlenen bu etkinlikte yer almaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti. Mukazhan, ana hedeflerinin TDT bölgesindeki ticareti kolaylaştırmak, karşılıklı ticaret hacmini artırmak, ekonomik entegrasyonu ilerletmek, ticaret iş birliğini genişletmek ve ülkelerin ekonomik rekabet gücünü artıracak etkili mekanizmaların oluşturulması olduğunu vurguladı.
‘TURAN ÖZEL EKONOMİK BÖLGESİ’ KURULUYOR
Mukazhan, toplamda 175 milyon nüfusa sahip bu ülkelerin büyük bir ekonomik potansiyel barındırdığını belirtti. Son yıllarda TDT ülkeleri arasındaki işbirliğini güçlendirmek ve uluslararası alandaki etkisini artırmak üzere kayda değer adımlar atıldığını ifade etti. Türk Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği ile Türk Yatırım Fonu gibi çeşitli işbirliği mekanizmalarının oluşturulduğuna dikkat çeken Mukazhan, ayrıca Kazakistan’ın Türkistan bölgesinde Turan Özel Ekonomik Bölgesi’ni kurma planlarının olduğunu aktardı.
“ORTA KORİDOR, BÖLGENİN ÖNEMLİ BİR ULAŞIM MERKEZİ OLARAK ROLÜNÜN GÜÇLENDİRİLMESİNE HİZMET EDECEKTİR”
Özbekistan Ekonomik Araştırmalar ve Reformlar Merkezi Başkanı Obid Hakimov, bu konferansın TDT üyesi ülkeler arasındaki işbirliğini geliştirmek için yeni fırsatlar sunacağını belirtti. Üye ülkeler arasındaki ulusal düşünce kuruluşları platformunun, farklı girişimleri hayata geçirme konusunda eşsiz bir ortaklık modeli sunduğunu kaydetti. Hakimov, son yıllarda üye ülkeler arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin güçlendiğini ifade ederek, ulaştırma ve transit alanındaki işbirliğinin güçlendirilmesi ile Orta Asya üzerinden birbirine bağlanan “Orta Koridor” gibi proje ve koridorların rekabet gücünün artırılmasının önemli olduğunu vurguladı. “Orta Koridor, bölgenin önemli bir ulaşım merkezi olarak rolünün güçlendirilmesine katkı sağlayacaktır” dedi.
“GÜNÜMÜZÜN KÜRESEL ZORLUK VE TEHDİTLERİNE KARŞI ENTEGRE OLAN BİR BÖLGE OLUŞTURABİLİRİZ”
Ticari engellerin, üye ülkeler arasındaki işbirliğini artırmada bazı zorluklar yarattığını, mal ve hizmetlerin serbest dolaşımını engellediğini vurgulayan Hakimov, mevcut kaynakların ve çabaların birleştirilmesi ile günümüzün küresel zorluk ve tehditlerine karşı entegre bir bölge oluşturmanın mümkün olabileceğini söyledi.
Konferans süresince, TDT üyesi ülkeler arasındaki ticaretin mevcut durumu, değerlendirilmemiş fırsatlar, dijital ticaret ve inovasyon, bölgesel entegrasyon ile altyapı projeleri, sürdürülebilir kalkınma, yeşil ekonomi ve sosyo-demografik zorluklar gibi konuları kapsayan oturumlar düzenlendi.