USD38,10
%0.34
EURO43,49
%0.15
EURO/USD1,14
%0.24
BIST9.317,24
%-0.84
Petrol67,96
%3.2
GR. ALTIN4.076,87
%0.33
BTC3.254.505,37
%0.9
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Çalıştayı Başladı

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Çalıştayı Başladı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmetleri Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Türk Eğitim-Sen), Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli İzleme ve Değerlendirme Çalıştayı’na ev sahipliği yaptı.

Bu çalıştayda, Milli Eğitim Bakanlığı’nın belirlediği Okul Öncesi, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (Temel Eğitim, Ortaöğretim), Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, İlkokul Matematik, İlkokul Türkçe, İnsan Hakları, Vatandaşlık ve Demokrasi, Ortaokul Matematik, Ortaokul Türkçe, Sosyal Bilgiler, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük (Temel Eğitim, Ortaöğretim), Biyoloji, Coğrafya, Felsefe, Fizik, Kimya, Matematik, Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı derslerini kapsayan 21 program hakkında öneri ve görüşler ele alınacak.

Çalıştayın açılışında konuşan Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, dünyanın gelişmiş ülkelerinin ortak özelliğinin güçlü ve adil bir eğitim sistemi olduğunu vurguladı. Geylan, bu eğitim sistemine yapılan her yatırımın, ülkelerin insan kaynaklarını güçlendirdiğini ve böylece ekonomik ve sosyal kalkınmayı desteklediğini belirtti.

Geylan, ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ öğretim programlarının, eğitim sisteminin geleceğini doğrudan etkileyen bir unsur olduğuna dikkat çekerek, modelin içerik ve hedefleri bakımından milli, yöntem ve araçları bakımından ise bilimsel ve çağdaş bir eğitim sistemi çerçevesinde incelendiğini ifade etti.

Öte yandan, Geylan, Türk Eğitim-Sen bünyesinde ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin içeriği, kazanımları, eğitim materyalleri ve uygulama esaslarıyla ilgili yapılan çalışmalardan bahsetti. Yeni raporun 5 Mayıs 2024 tarihinde tamamlanacağını ve mevcut verilerin derlendiği bir değerlendirme raporu hazırlanacağını açıkladı.

Bu rapor sayesinde yüzlerce eğitim çalışanının bildirdiği sorunların somut bir hale getirileceğini ifade eden Geylan, söz konusu raporun yalnızca eleştiriler değil, çözüm odaklı öneriler de sunan bir doküman olacağına dikkat çekti.

“Raporlar TBMM, Cumhurbaşkanlığı Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu ve ilgili diğer kurumlarla paylaşılacak.”

Düzenlenen çalıştayın, sürecin doğal bir uzantısı olduğunu belirten Geylan, Türkiye genelinde gerçekleştirilmiş olan il ve bölge bazlı çalıştaylarda öğretmenler, alan uzmanları ve sendika temsilcilerinin bir araya geldiğini ve önerilerini rapor haline getirdiğini vurguladı. Bu raporların genel merkezdeki değerlendirme komisyonları tarafından analiz edilerek bir araya getirildiğini, nihai değerlendirmelerin şimdi katılımcılara sunulacağını ifade etti. Çalıştayda elde edilen bulgular ve önerilerin de Milli Eğitim Bakanlığı ile ilgili diğer kurumlara aktarılacağı sözlerini ekledi.

Geylan ayrıca, öğretmenlerin karşılaştığı yeni iş yüküne de dikkat çekti.

Amaçlarının eleştiriden ziyade sürece katkı sağlamak olduğunu belirten Geylan, “Araştırmalar ve raporlar, tarih, matematik ve din kültürü gibi birçok alanda değişiklik yapılması gereken noktaların var olduğunu ortaya koyuyor. Özellikle ülkemizin temel değerleriyle ilgili eklenmesi gereken konular da bariz bir şekilde gözlemlenmektedir. Türkçe, Türk Dili ve Edebiyatı dersleri ve gelecekte yabancı dil öğretiminde ölçme ve değerlendirme yüklerinin önemli ölçüde arttığını belirtmeliyim. Öğretmenlerimiz, müfredatlarına uygun ders planları hazırlarken, çeşitli yazılı sınavlar, etkinlik değerlendirmeleri, metin çözümlemeleri ve gelişim raporları gibi yeni iş yükleriyle yüz yüze gelmektedir” dedi.

Geylan, Türk Eğitim-Sen’in yalnızca bir sendika değil, Türk milletinin çocuklarının daha iyi bir gelecek için mücadele eden vicdani bir yapı olduğunu vurguladı. “Teşkilatlarımızdan gelen her ses, bizim için önemlidir. Her mesaj bir emanet, her talep bir sorumluluktur. Eğitim çalışanlarının haklarını savunmanın yanı sıra, öğrencilerin kaliteli bir eğitim almasını da savunuyoruz. Öğretmenine değer veren bir ülkenin geleceği güvence altında olacaktır. Burada, milletimizin maarif davası için ortak bir akıl oluşturduğumuza inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Geylan, çalıştay kapsamında 17 komisyonla birlikte her ders için ayrı analizlerin yapılacağını belirtti.

Her çocuğun Türkçeyi en iyi şekilde konuşarak milli değerleri içselleştirdiği bir eğitim sistemi hedeflediklerini dile getiren Geylan, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Değerlendirme ve İzleme Çalıştayı’nın 17 komisyon ve 22 ders bazında detaylı analizlere ev sahipliği yapacağını kaydetti. İlgili ders programları, ders kitaplarının içerikleri ve etkinliklerin titizlikle inceleneceğini, ölçme ve değerlendirme yaklaşımlarının da değerlendirileceğini aktardı. Komisyonların, müfredatın güçlü yönlerini ve geliştirilmesi gereken alanları belirleyeceğini, özellikle ölçme ve değerlendirme süreçlerindeki sorunları ele alarak çözüm önerileri sunacaklarını açıkladı. Ayrıca, ders kitaplarının içeriklerinin milli değerler ve kültürel miras çerçevesinde öğrencilere nasıl aktarılacağına dair ayrıntılı tartışmalar yapılacağını sözlerine ekledi.

– ANKARA

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Çalıştayı Başladı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Gazetemize Abone Olabilirsiniz.

Yeni haberlerden anında haberdar olmak için e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!