Manisa’da dün başlayan don olayı, bu sabah saatlerinde de devam etti ve çiftçiler arasında kaygıya yol açtı. Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, don hasarının önümüzdeki yılın verimini olumsuz etkileyebileceğini belirterek, “40 bin ton üzüm üretimimiz var. Bunu 100 ile çarptığınızda 4 milyar TL gibi bir rakama ulaşıyoruz. Bu durum, hem ilçedeki çiftçilerimizi hem de ülke ekonomisini büyük ölçüde etkileyebilir.” ifadelerini kullandı.
Manisa genelinde özellikle Sultani çekirdeksiz üzümün yetiştiği bölgelerde yaşanan bu don olayı, çiftçilerde kaygıya neden oldu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, önümüzdeki günlerde don afetinin devam edebileceği uyarısında bulunarak, çiftçilerin acil tedbir alması gerektiğini vurguladı. Başkan Okur, “Üzümün başkenti olan Saruhanlı, bu yıl büyük bir afetle karşı karşıya kaldı. 9 Nisan’da başlayıp, 10, 11 ve 12 Nisan’a kadar sürecek soğuk hava, 130 bin dekar bağ alanımızda yüzde 75 ile yüzde 100 arasında bir hasara yol açtı.” açıklamasını yaptı.
Okur, don hasarının önümüzdeki yılın verimliliğini tehdit ettiğini dile getirerek, “Hasar gören çubuklar, gelecek yıl tekrar verim vermek üzere kendini besleyemeyecek. Bu nedenle devlet büyüklerimizden, tarım kredileriyle ilgili borç ötelemesi talep ediyoruz.” şeklinde konuştu. Bunun yanı sıra, “Faizli borç ötelemesine karşıyız. Zaten zarar ettik. Üzüm, bizim en büyük geçim kaynağımız. Üzüm olmazsa, buradaki sanayi ve ticaret de etkilenir. Bu yıl çiftçilerimiz oldukça zor bir döneme girecek.” dedi.
Okur, Manisa’nın yüksek kesimlerinde görülen kar yağışının don tehlikesini artırdığına dikkat çekerek, “Yarın akşam sıcaklıkların sıfırın altına inmesi durumunda, mevcut hasar oranı yüzde 100’e yükselebilir. Bu da tamamen sona erdiğimiz anlamına gelir.” uyarısında bulundu. Çiftçilerin alabileceği önlemleri sıralayan Başkan Okur, “Don, doğal bir afet. Ancak fıskiye sistemi olan çiftçilerin, suyu çalıştırarak ve sondaj kuyu sistemlerini aktif hale getirerek bunu engelleyebileceklerini belirtmek gerekir. Fakat bu imkanlara sahip olmayanlar, bu yıl çok büyük sıkıntılar yaşayacak.” dedi.
2015 yılında benzer bir felaketi yaşadıklarını ancak bu yılki don afetinin çok daha büyük olduğunu ifade eden Okur, “2015 yılında 23 Nisan’da büyük bir afet yaşadık ama şimdi yaşanan durum çok daha ciddi. 2015’te bir gece vurdu geçti; ama şimdi üst üste gelen don olayları, 3-4 gün boyunca etkili olursa çiftçilerimiz için büyük bir felaket olacaktır.” diye konuştu. – MANİSA