EkoAvrasya Vakfı, İpekyolu Kamu Diplomasisi Teşkilatı ve Türk Dünyası Sivil Toplum İşbirliği Derneği, Ankara Ticaret Odası (ATO) Meclis Salonu’nda “Türk Dünyası Sivil Toplum Çalıştayı” gerçekleştirdi.
Bu çalıştay, Türk dünyasındaki sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliği ve koordinasyonu güçlendirmek, ortak stratejiler oluşturmak ve sürdürülebilir projeler geliştirmek amacıyla düzenlendi. ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Türk dünyası vizyonunun bir parçası olmaya ve bu bağlamda her adımda katkı sunmaya istekli olduklarını ifade etti. Baran, “Türk dünyasının geleceği, ticaret, sanayi, kültür, eğitim, bilim, sanat ve insan odaklı yaklaşımlar ile şekillenecektir” şeklinde konuştu.
Baran, Türkiye’nin Türk Cumhuriyetleri’nin bağımsızlıklarını tanıyan ilk ülke olduğunu hatırlatarak, her alanda ilişkileri geliştirmek için çalışmanın önemli olduğunu vurguladı. Türk dünyasının ortak geleceğinde sivil toplum kuruluşlarının kritik bir rol oynadığını belirten Baran, “‘Dilde, işte, fikirde birlik’ ilkesiyle bir araya gelen Türk dünyası, diplomatik yakınlaşmanın ötesinde, somut projelerle desteklenen ticaret, vizesiz seyahat anlaşmaları, sanayi, enerji, lojistik ve kültürel işbirlikleri ile bütünleşme sürecindedir” dedi.
Sivil toplum örgütlerinin ülkeler arasındaki ilişkileri güçlendirme potansiyelinin önemli olduğuna değinen Baran, “Türk Devletleri Teşkilatı, küresel, siyasi ve ekonomik gelişmelere yön verebilecek merkezlerden biri olma yolunda ilerlemektedir. Bu süreçte iş dünyasından eğitime, sanata kadar her alanda sivil toplum kuruluşlarının katkısına ihtiyaç bulunmaktadır. Ankara Ticaret Odası olarak, Türk dünyasının gelişimine katkıda bulunmak ve ortak projeler üretmek için her türlü iş birliğine açığız. Türk devletleriyle ortak fuar organizasyonları, ticaret heyeti görüşmeleri ve iş forumları gibi birçok projeyi hayata geçirmeye hazırız” diye konuştu.
Baran, hükümetler arası iş birliklerinin yanı sıra milletlerarası dayanışmanın da önem taşıdığını vurgulayarak, Türk dünyası vizyonuna hizmet etme isteklerini yineledi. “Türk dünyasının geleceği, ticaret, sanayi, kültür, eğitim, bilim, sanat ve insan odaklı yaklaşımlar ile şekillenecektir” diyen Baran, bu görüşle, Türk devletleri arasındaki ilişkileri her vatandaşı kapsayacak şekilde geliştirmeleri gerektiğinin altını çizdi. Ayrıca, bugün yapılan çalıştayın Türk dünyasının sivil toplumunu güçlendirmek ve ortak projeler geliştirmek açısından önemli bir fırsat sunduğunu ifade etti.
Açılış konuşmalarının ardından, “Sivil Toplum Kuruluşları ve Türk Dünyasında Çok Boyutlu Gelecek Perspektifi”, “Türk Dünyasının Entegrasyon Sürecinde Sivil Toplum Kuruluşlarının Rolü”, “Türk Dünyasında Sivil Toplum Kuruluşlarının Önemi ve Kurumlararası Etkileşimdeki Rolü” ve “Sivil Toplum Kuruluşlarının Dış Politika İnşasındaki Rolü: Kamu Diplomasisi Çalışmaları” gibi başlıklarla oturumlar gerçekleştirildi. Programa ATO Meclis Başkanı Mustafa Deryal, Yönetim Kurulu Üyesi Ali İhsan Güçlü, Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Nuh Acar ve çeşitli akademisyenler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile kamu diplomasisi uzmanları katıldı. – ANKARA