Manisa’nın Demirci ilçesinde, 1200 rakımlı dağların eteklerinde doğal olarak yetişen çaşır otunun hasat dönemine gelindi. Bu bitki, yöre halkı tarafından titizlikle toplanarak, kilogramı 30 TL’den satışa sunuluyor.
Nisan ayında, dağlardaki ormanlık alanlarda beliren çaşır otunun, sindirim ve mide rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinmektedir. Ayrıca, bu ot yemeklerde de sıkça kullanılmaktadır.
Hiçbir ulaşım aracının çıkamadığı dağlık bölgelere yürüyerek ulaşan Nurullah Yanar, Hoşçalar Mahallesi’nden sabahın erken saatlerinde doğada kendiliğinden yeşeren çaşır otlarını toplamaktadır. Yanar, 1200 rakımlı Gelin Uçtu Tepesi ve Başaalan bölgelerinden topladığı bu otları, ilçeye getirip sokak sokak dolaşarak satışını yapmaktadır. Demirci halkı, çaşır otuna yoğun ilgi göstererek bu ürünleri satın almayı tercih ediyor.
Çiftçi Nurullah Yanar, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Çaşır otları nisan ayının 10’unda ortaya çıkmaya başlar ve mayıs ayı sonuna kadar toplanmaya devam eder. Bu ot, doğada kendiliğinden yetişiyor, gübre ya da ilaç kullanılmıyor. Salata, pilav ve çeşitli yemeklerde sıkça kullanılıyor. Birçok insan, bunun turşusunu yapmak için de alıyor. Mide ve sindirim rahatsızlığı olanların çiğ tüketmeleri durumunda bu otun faydasını görecekleri biliniyor. Toplaması zorlu olsa da, her yıl nisan ve mayıs aylarında zirvelerden topladığım çaşır otlarıyla gelir elde ediyorum” ifadelerinde bulundu. – MANİSA