Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Hakan Sefa Çakır, pandemi sürecinde yaşanan tedarik zinciri aksaklıklarının ardından Türk sanayinin önemli bir avantaj elde ettiğini vurguladı. Çakır, bu avantajın sürdürülebilir olması için kredi erişiminin sağlanmasının büyük önem taşıdığını ifade etti.
Çakır, katıldığı bir programda Türkiye ve dünya ekonomisindeki gelişmeleri değerlendirdi ve MTSO’nun gerçekleştirdiği projeleri paylaştı. Türkiye ve küresel ekonominin zorlu bir dönemden geçtiğini belirten Çakır, bu süreç boyunca uygulanan ekonomi politikalarına destek verdiklerini hatırlattı. Ekonomi kurmaylarının ortaya koyduğu sıkı önlemlerin gerekliliğine dikkat çeken Çakır, “Ciddi bir fedakarlıkla karşı karşıyayız, bu çabaların boşa gitmemesi gerekiyor. Önceliğimiz siyaset değil, ekonomi olmalı” dedi.
Pandemi sonrası Türk sanayisinin yakaladığı avantajlara değinen Çakır, krediye erişimin sağlanmasının bu durumun devamı için zorunlu olduğunu belirtti. Krediye ulaşamayan sanayicilerin iş yapma mücadelesine devam ettiklerini, hatta zararına bile olsa çalışmaya devam etmek zorunda kaldıklarını vurgulayan Çakır, “KOBİ’lerin yüzde 95’ten fazlası öz kaynağa sahip değil. Kredilerle ayakta kalmaya çalışıyoruz. Sanayicimizin ve turizmcimizin krediye erişimi hayati önem taşıyor. Aksi takdirde bu kayıpların telafisi mümkün olmayacaktır” şeklinde konuştu.
“Doğru ve planlı üretim şart”
Hakan Sefa Çakır, ekonomik refahın sağlanması için üretimin kaçınılmaz olduğunu ifade ederek, bu alanda mevcut fırsatların değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Pandemi sürecindeki boşlukları iyi kullanarak kapasitesini artıran sanayicilerin, dünya çapında devam eden tarife savaşlarından da faydalanma şansına sahip olduğunu belirtti. Çakır, Çin’in büyük bir otomotiv yedek parça tedarikçisi olduğunu; ancak bu süreçte Türkiye’nin bu alanda güçlü bir konumda olduğunu belirtti. “Bu süreç doğru yönetilmeli ve pazar payı artırılmalı” dedi. Ayrıca, Asya’nın yükselen pazarlar arasında olduğunu belirten Çakır, ABD’nin yanı sıra Çin, Hindistan ve Vietnam gibi ülkelerde yeni pazarlar oluşturulmasına yönelik stratejilerin geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.
Çakır, Türkiye’nin İtalya’dan Çin’e kadar olan bölgede en büyük sanayi üreticisi konumunda olduğunu belirterek, sanayide yeşil ve dijital dönüşüm ile verimliliğin artırılması halinde, sadece Avrupa’ya değil, dünya pazarına ürün satma potansiyeline sahip olabileceğini ifade etti. Trump’ın aldığı siyasi kararların ardından Avrupa ülkelerinin savunma sanayi yatırımlarına yöneldiğini ve bireysel koruma önlemlerine odaklandığını kaydeden Çakır, Türkiye’nin bu alanda kazandığı ivmeyi de iyi değerlendirmesi gerektiğini sözlerine ekledi. – MERSİN