Konya Sanayi Odası’nda (KSO) KOBİ’ler İçin Destek ve Dönüşüm Programı gerçekleşti. Programda, KOSGEB desteklerinin tanıtımı yapıldı. KSO Başkanı Mustafa Büyükeğen, KOSGEB desteklerinin Konya sanayisinin teknolojik dönüşümüne önemli katkılar sağlayacağını belirterek, Konyalı sanayicilere “KOSGEB desteklerinden en verimli şekilde yararlanın” çağrısında bulundu.
Toplantının açılışında konuşan Büyükeğen, Konya’nın yıllık 3,5 milyar dolar üzerinde ihracat gerçekleştirdiğini ve 2,2 milyar dolarlık dış ticaret fazlası verdiğini ifade etti. Konya’nın Gayri Safi Yurt İçi Hasılası’nda sanayinin payının yüzde 27,5 olduğunu vurgulayan Büyükeğen, şehrin toplam istihdamının yüzde 35’inin sanayi sektörü tarafından sağlandığını da dile getirdi. Büyükeğen, Konya sanayisinin üretiminde orta düşük ve orta yüksek teknolojinin artış gösterdiğine dikkat çekerek, “Düşük teknolojinin üretimdeki payı yüzde 19’lara kadar düştü. Orta düşük teknolojinin payı yüzde 31.6, orta yüksek teknolojinin payı yüzde 48, yüksek teknolojinin payı ise yüzde 1,40 seviyelerinde” dedi. Konya Sanayi Odası olarak, orta-yüksek teknoloji ve yüksek teknolojideki payı artırmanın hedefleri arasında olduğunu ifade etti.
KOSGEB’in sunduğu desteklerin, işletmelerin yenilikçi, sürdürülebilir ve rekabetçi üretim modellerine geçişini hızlandırmada kritik bir rol oynadığını vurgulayan Büyükeğen, Konyalı sanayicilere KOSGEB desteklerinden en iyi şekilde faydalanmaları konusunda çağrıda bulundu.
Devamında söz alan KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu, KOSGEB’i yalın, erişilebilir, dijital ve küresel bir kurum olarak geliştirmeyi amaçladıklarını belirtti. Bu çerçevede yapılan firma ziyaretlerine önem verdiklerini ifade eden İbrahimcioğlu, geçen yıl Türkiye genelinde 167 bin işletmeyi yerinde ziyaret ettiklerini açıkladı. “Konya’da ise 5 bin 364 imalatçı firmayı ziyaret ettik. Önümüzdeki iki yıl içerisinde ülke genelindeki 430 bin imalatçı firmamızın tamamına ulaşmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
“Girişimci Destek Programımız, işletmelere iş kurma aşamasında destek sağlarken, 1 milyon 500 bin TL’ye kadar İş Geliştirme Desteği de veriyoruz” diyen İbrahimcioğlu, Konyalı sanayicilere yeni destek programlarının da tanıtımını yaptı. “2025 yılı itibarıyla KOSGEB olarak üç yeni destek programını hayata geçirdik. Bu programlar; Küresel Rekabetçilik Destek Programı, Kapasite Geliştirme Destek Programı ve İstihdamı Koruma Destek Programı” dedi. Küresel Rekabetçilik Destek Programı’nın, KOBİ’lerin yüksek katma değerli ürünler geliştirmelerine yardımcı olmayı amaçladığını ifade eden İbrahimcioğlu, bu programın destek üst limitinin 50 milyon TL olduğunu belirtti. Kapasite Geliştirme Destek Programı’nın ise KOBİ’lerin ölçek büyütmelerine yönelik destekler sağladığını söyledi. İstihdamı Koruma Destek Programı hakkında da bilgi veren İbrahimcioğlu, tekstil, giyim, deri ve mobilya sektörlerindeki işletmelere yönelik ödünç desteklerin sunulacağını vurguladı ve başvuruların 31 Mart’ta sona ereceğini belirtti.
Ayrıca, KOBİ Dijital Dönüşüm Destek Programı sayesinde işletmelerin dijitalleşme süreçlerine büyük katkılar sağlandığını belirten İbrahimcioğlu, TÜBİTAK TÜSSİDE iş birliğiyle geliştirdikleri Dijital Dönüşüm Değerlendirme Aracı ile firmaların dijital olgunluk seviyelerinin analiz edildiğini ve ihtiyaç duydukları yatırımların belirlendiğini kaydetti. Bu kapsamda 20 milyon TL’ye kadar destek sağlandığını söyledi.
KSO’daki programa KOSGEB Konya İl Müdürü İsmail Özdemir, Konya Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Vehbi Konarılı ile Konyalı sanayiciler ve iş yeri temsilcileri katıldı. Sanayicilerin yoğun ilgi gösterdiği program, soru ve cevaplarla devam etti. – KONYA