Sinop’ta Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) desteğiyle iki önemli projenin hayata geçirilmesine yönelik adımlar atıldı. “Lakerda ve Su Ürünleri Üretim Tesisi Projesi” ile “Boyabat Tekno Zanaart Projesi” için iş birliği protokolleri düzenlenen bir törenle imzalandı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) çerçevesinde toplam 8,5 milyon TL’lik bir bütçe ile hayata geçirilecek olan bu projelerin imza töreni, Sinop Valiliği toplantı salonunda gerçekleştirildi. Törene Sinop Valisi Mustafa Özarslan, Boyabat Kaymakamı Enver Yılmaz, KUZKA Genel Sekreteri Serkan Genç, İl Koordinatörü Halil İbrahim Kırlı, Sinop Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salim Akbaş ve çeşitli paydaş kurumların temsilcileri katıldı.
Lakerda ve Su Ürünleri Üretim Tesisi Projesi hakkında bilgi veren Vali Özarslan, projenin maliyetinin %75’inin, yani 3 milyon 43 bin TL’sinin Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından karşılanacağını belirtti. Geri kalan %25’lik kısmın ise Sinop Ticaret ve Sanayi Odası tarafından temin edileceğinin altını çizdi. Özarslan, proje ile beraber kadın istihdamının artırılmasını hedeflediklerini, başlangıçta 10 dezavantajlı kadının istihdam edilmesinin planlandığını ve proje sonunda bu sayının 40’a çıkmasını beklediklerini ifade etti. Sinop’u lakerda ve su ürünleri konusunda bir üretim merkezi haline getirmeyi amaçladıklarını da sözlerine ekledi.
Sinop Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salim Akbaş, bu projelerin yalnızca merdiven altı üretime karşı değil, aynı zamanda eğitimli ve nitelikli iş gücünün bu sektörde yer alabilmesi için hazırlandığını söyledi. Akbaş, hazırlanan projenin 4 milyon TL’lik bütçe ile kadınların istihdamını artırırken, lakerdanın endüstriyel bir ürün olarak üretilmesine olanak sağlayacağını belirtti. Projenin, hedeflerine en kısa sürede ulaşarak Sinop’a uygun bir şekilde tamamlanmasını umut ettiğini ifade etti.
KUZKA Genel Sekreteri Serkan Genç, projelerin her sektörde olduğu gibi katma değerli ürünlerin üretimini teşvik ettiğini vurguladı. Lakerda projesinin de bu kapsamda yer aldığını belirten Genç, ilde standart üretim ve markalaşma sağlamak için çalıştıklarını belirtti. Ayrıca, üretilen ürünlerin yurt içinde geniş bir ağa ulaşarak, uluslararası pazara da açılmasını hedeflediklerini söyledi. Geçmişte Sinop için coğrafi işaret alma çalışmalarının yürütüldüğünü ve Avrupa Birliği sürecinin devam ettiğini hatırlattı. Sinop lakerdasının tescil edilmesinin ardından, ülkemiz adına önemli bir başarı sağlama potansiyelinin bulunduğunu ekledi.
Boyabat Tekno Zanaart Projesi hakkında da bilgi veren Vali Özarslan, projenin Boyabat Kaymakamlığı ve Boyabat Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi ortaklığında gerçekleştirildiğini belirtti. İlde 12 coğrafi tescil almış ürün bulunduğunu ve bunların yarısının gıda, diğer yarısının ise el sanatları alanında olduğunu ifade etti. Proje ile yerel ürünlerin geçmişteki tekniklerin geliştirilmesi ve teknoloji ile buluşturulması hedefleniyor. Ayrıca dezavantajlı grupların, özellikle kadınların istihdam edilmesi önem taşıyor.
Boyabat Kaymakamı Enver Yılmaz, projenin dezavantajlı grupların istihdamını artırmaya yönelik olduğunu belirtti. Tescilli ürün olan Boyabat çemberinin daha hızlı dokunabilmesi için çeşitli girişimcilik eğitimleri verileceğini açıkladı. Bunun yanı sıra, hanımefendilerin ürettikleri ürünleri pazarlayabilecekleri bir alan oluşturma planları olduğunu ve engelli vatandaşlar için bir engelsiz kafe açmayı da hedeflediklerini sözlerine ekledi.
Son olarak KUZKA Genel Sekreteri Serkan Genç, Anadolu ürünlerini markalaştırma çabası kapsamında “Anadolu’dakiler” programının 2024 yılında tanıtılacağını duyurdu. Proje, Sayın Emine Erdoğan’ın himayesinde yürütülmekte ve Boyabat Tekno Zanaart Projesi’nin bu kapsamda desteklenmeye hak kazandığı ifade edildi.
Törenin ardından iş birliği protokolleri imzalandı. – SİNOP