Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, yayıncılık sektörünün çeşitli zorluklarla karşı karşıya olduğunu ifade etti. Bu zorlukların arasında yüksek girdi maliyetleri, kayıt dışılık, nitelikli eleman eksikliği ve değişik KDV oranı uygulamaları yer alıyor. Baran, “Korsan yayınlarla etkin bir şekilde mücadele edilmesi, sektördeki haksız rekabetin önlenmesi açısından kritik bir öneme sahip” şeklinde konuştu.
ATO’nun 10 No’lu Basın-Yayın Meslek Komitesi tarafından düzenlenen “Yayıncılık Sektörü İstişare Toplantısı” ATO Duatepe Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantının açılışında konuşan ATO Başkanı Gürsel Baran, meslek komitelerinin sektörlerin gelişimi için yürüttüğü çalışmalar hakkında katılımcılara bilgi verdi. Baran, Türkiye’nin reel sektörünün enflasyondan olumsuz etkilenmesine dikkat çekerek, “Enflasyon sadece bizim ülkemizde değil, gelişmiş ülkelerde de bir sorun. Ticaret yapanlar için en büyük sorunlardan biri haline geldi” ifadelerini kullandı. Baran, enflasyonla mücadele sürecinin kararlılıkla devam ettiğini belirtti ve sabırlı olunması gerektiğine vurgu yaptı.
Reel sektörün finansmana erişim sorununa da değinen Baran, yayıncılık sektörünün karşılaştığı zorlukları dile getirerek şunları söyledi: “Korsanla mücadele ve haksız rekabetin önlenmesi konusunda adımlar atmak büyük önem taşıyor.” Sektörel istişare toplantılarına verdikleri önemi de paylaşarak, toplantıda ele alınan konuların yakından takip edileceğinin altını çizdi.
10 No’lu Basın-Yayın Meslek Komitesi Üyesi Caner Vural, komitenin 1.500 ila 1.700 arasında üye ile kültür kitabı yayıncılığı, akademik yayıncılık, ambalajcılar ve matbaacılar gibi 56 alt sektörle iş birliği yaptığını belirtti. Toplantının amacının yayıncılık sektörünün sorunlarına çözüm bulmak olduğunu ifade eden Vural, “Korsan yayınlardan, KDV oranlarına kadar birçok mesele var. Çeviri ve tasarım süreçlerinin uzaması, yurtdışı fuarlara katılımda yaşanan destek eksikliği de önemli sorunlar.” şeklinde konuştu. Vural, istişare yapmamalarının ticaret yapmalarını engelleyeceğinin altını çizdi.
Toplantıda ele alınan bazı başlıklar şunlardı:
“Kitaplarda KDV oranı kalkmasına rağmen üretim aşamasında KDV oranlarının devam etmesi; yayın evlerinin kamu destek ve hibelerinden yararlanabilmesi; klasik eserler ve telif hakkı süresi dolmuş eserlerin aynı yayınevleri tarafından yayımlanmasının rekabete olumsuz etkisi; yazar, çevirmen ve tasarımcılardan alınan yüksek KDV oranları; yüksek stant masrafları nedeniyle fuarlara katılım sağlanamaması; kağıt alımlarında kredi kartına taksit yapılamaması.” – ANKARA
CoinTR’den 1.000 TL Hediye! Hemen Üye Ol, Kolayca Kazanmaya Başla! Şimdi Katıl! (Reklamdır)