İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Sistemleri ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (SASPAM) tarafından başlatılan “Sağlık- Politika Atölyeleri”, yeni aile hekimliği yönetmeliğini gündeme taşıdı.
Üniversitenin yaptığı açıklamaya göre, İstanbul Medipol Üniversitesi Güney Kampüs’ünde düzenlenen etkinliklerin ilkinde, Dr. Öğr. Üyesi Ömer Ataç, yeni aile hekimliği yönetmeliği üzerine bilgi sundu.
Etkinlikte, aile hekimliği sistemindeki değişiklikler, sağlık okuryazarlığı ve yönetmeliğin getirdiği yenilikler gibi konular ele alındı.
Açıklamada, Ömer Ataç’ın görüşlerine de yer verildi. Ataç, aile hekimlerinin çalışma koşulları ve maaş hesaplama kriterlerine yönelik önemli değişiklikler yapıldığını ifade etti.
Ataç, “Daha önce aile hekimleri, kayıtlı nüfus sayısına göre maaş alıyordu. Yeni düzenlemeyle bu sayı 4 binden 3 bin 500’e indirildi. Kalan nüfus, açılacak yeni sağlık merkezlerine dağıtılacak. Yeni yönetmelik gereği aile hekimleri, memurların tabi olduğu iş disiplinine uygun çalışacak. Esnek çalışma saatleri nedeniyle yaşanan denetim sorunları böylece minimize edilecek.” şeklinde konuştu.
Akıllı ilaç kullanımında teşvik ödüllerinin devreye gireceğini de vurgulayan Ataç, il ortalamasının üzerindeki başarılara sahip hekimlere yüzde 6,3 oranında teşvik ödemesi yapılacağını, ancak bu sistemin bazı itirazlara yol açabileceğini belirtti.
Ataç, “Yeni düzenleme çerçevesinde hekimlerin performansı, hasta memnuniyetine göre değerlendirilecek. Ancak bazı hekimler, bu değerlendirmelerin adil olmadığına inanıyor.” ifadesinde bulundu.
Yeni yönetmelikte, gereksiz antibiyotik kullanımı konusunun da ele alındığını aktaran Ataç, “Hastalar, kendi başlarına antibiyotik ihtiyacını belirleyemez. Aile hekimlerinden beklenen, hastaları bilinçlendirerek gereksiz antibiyotik kullanımının önüne geçmeleridir.” dedi.
“Güncel sağlık sorunlarını tartışacağız”
SASPAM Müdürü Prof. Dr. Sabahattin Aydın, atölyelerin temel amacının güncel sağlık sorunlarını tartışmak ve bu sorunlara çözüm önerileri geliştirmek olduğunu belirtti.
Aydın, etkinliklerde Türkiye’yi ilgilendiren sağlık sorunlarını masaya yatıracaklarını ifade ederek, “Uzmanlarla birlikte bu konuları tartışıp, sonuç odaklı öneriler geliştirmek istiyoruz. Elde ettiğimiz verileri belgeleyerek sosyal medya ve web sitemizde yayımlamak ana hedefimizdir.” şeklinde görüş bildirdi.
Aydın, atölyelerde sağlık politikalarına yönelik derinlemesine araştırmalar gerçekleştirilmesi durumunda bu çalışmalara akademik destek vereceklerini de sözlerine ekledi.