Kilis’te tespih tamiri ve satışıyla uğraşan Hüseyin Aktı, tespihlerin yalnızca birer aksesuar olmakla kalmayıp, aynı zamanda önemli bir yatırım aracı olabileceğini vurguladı.
Tespihler, manevi değerlerinin yanı sıra finansal anlamda da kıymet kazanabiliyor. Kilis’teki tespih tamircisi 21 yaşındaki Hüseyin Aktı, artan talep ve yüksek fiyatların, koleksiyoncular ile yatırımcılar için yeni fırsatlar sunduğunu belirtti.
Aktı, el işçiliğiyle üretilen 200, 300 ve 400 yıllık tespihlerin değerlemesinin artığını ve özel koleksiyoncuların ilgisini çektiğini ifade etti. “O dönemdeki ustalar, tamamen el emeğiyle çalışıyordu. Bu tespihler adeta bir sanat eseri vazifesi görüyor ve zamanla değer kazanıyor. Tespihlerin tarihi, işçilik kalitesi, makinesiz üretim ve kullanılan malzeme, değerlerini belirleyen en önemli unsurlar arasında” şeklinde konuştu.
Ayrıca, Osmanlı dönemi sıkma kehribar tespihlerinin, yatırım aracı olarak büyük bir değer taşıdığını da vurguladı. Aktı, “Osmanlı sıkma kehribar tespihleri, dayanıklılıkları ve nadir olmaları nedeniyle ciddi bir koleksiyon değeri barındırıyor. Bu tespihler, yatırımcılar ve koleksiyoncular tarafından büyük bir ilgiyle alınıp satılmakta. Günümüzde, özellikle bu tür tespihler 100 bin ile 200 bin lira arasında alıcı bulabiliyor” dedi.
Yatırımcıların tespih seçimi konusunda dikkat etmeleri gereken konular üzerinde duran Hüseyin Aktı, “Tespih alırken, malzemenin doğal olup olmadığı, el işçiliği ve tarihsel özellikleri en önemli kriterlerdir. Tespih, hem günlük kullanım için hem de yatırım amacıyla değer kazanabilir. Fakat el işçiliği yüksek ve nadir bulunan tespihler, zamanla daha fazla değer kazanarak yatırımcıya geri dönüş sağlar” şeklinde görüş bildirdi. – KİLİS