G-QXXHXL9JW0
USD35,99
%0.27
EURO37,20
%-0.51
EURO/USD1,03
%-0.6
BIST9.951,65
%1.11
Petrol74,38
%0.12
GR. ALTIN3.313,08
%0.51
BTC3.538.779,30
%1.85
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türkiye Tarımında Çeltik Üretimi İçin Yenilikler!

Türkiye Tarımında Çeltik Üretimi İçin Yenilikler!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı İhsan Emiralioğlu, Türkiye’nin tarımsal alandaki konumunu değerlendirerek, “Tarımsal alanda dünyada 31. sıradayız. Hasıla bakımından ise 9. sıradayız. Bu durum, ülkemizin tarımsal verimlilik açısından dünya genelinde topraklarını etkin bir şekilde kullandığını gösteriyor” şeklinde açıklamada bulundu.

Samsun Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Zirai Karantina Toplantı Salonu’nda “Çeltikte Sözleşmeli Üretim Sektör Toplantısı” düzenledi. Bu toplantıya, Bakanlığın Bitkisel Üretim Daire Başkanlığı bürokratları da katıldı. Emiralioğlu, sunumunda tarımın son 50 yıldaki evrimi ve gelecekte yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi.

Türkiye‘nin tarımsal alanında hasıla açısından dünya genelindeki başarılı konumunu vurgulayan Emiralioğlu, “Çeltik, ülkemiz için kritik bir üründür. Geçtiğimiz 20 yıl içerisinde çeltik tarımı önemli bir gelişim gösterdi. Ancak bu alanda daha yol almamız gerektiği kesin. Üretimde son 20 yılda yüzde 180’in üzerinde bir artış sağladık, ama hala iç tüketimimizi karşılayacak seviyeye ulaşamadık. Üretimimizi artırmak için teşvik ve desteklerin yanı sıra sözleşmeli üretim modelini bu sektöre entegre etmeyi amaçlıyoruz. Türkiye, dünya genelinde yaklaşık 4,4 trilyon dolarlık kapsamda tarımsal hasıla içerisinde 68,5 milyon dolarlık bir katkı sağlıyor. Toplam tarım alanı bakımından 31. sıradayız, hasıla bakımından ise 9. sıradayız. Bu, çiftçilerimizin ve üreticilerimizin başarısını göstermektedir.” dedi.

Gıda arzındaki artış ve su kaynaklarındaki azalma konularına da değinen Emiralioğlu, “Son 50 yılda dünya nüfusu iki katına çıkarken, kentleşme oranı yüzde 37’den 57’ye yükseldi. Tarım sektörü, küresel iklim krizi ve doğal afetlerden önemli ölçüde etkilendi. 2050 yılına kadar dünya nüfusunun 10 milyara, ülkemiz nüfusunun ise 105 milyona ulaşması bekleniyor. Bu durum, gıda talebini artıracak ve dolayısıyla su kullanım ihtiyacını da yükseltecek. Şu anda kişi başı 112 metreküp su kullanım oranımız var. 2030 yılı itibarıyla nüfusun 93 milyona çıkması planlanıyor, ancak bu dönemde toplam su kaynaklarında yüzde 20’lik bir azalma bekleniyor. Bu bağlamda, tarımsal üretim planlaması konusunda suyu öncelikli bir kriter haline getirdik.” ifadelerini kullandı.

Toplantıda söz alan Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, “Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından 2024 yılında yürütülecek Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Çeltik Tarımında Yeni Üretim Tekniklerinin Geliştirilmesi Projesi kapsamında, su kaynaklarının verimli kullanımı hedeflenmektedir. Bunu sağlamak adına ilimiz Bafra ilçesindeki çeltik tarımı alanlarının artırılması için yüzde 65,88 bakanlık katkısı ile 168 bin TL bütçe ayrılmıştır. Ayrıca, proje kapsamında 250 dekar alanda çeltik tohumu dağıtımı ve ikinci ürün olarak 250 dekar alanda kışlık sebze fidesi (brokoli) verilmesi planlanmaktadır.” şeklinde bilgi verdi.

Toplantı, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Koordinatörü Serkan Dölek’in de sunum gerçekleştirmesinin ardından, üreticilerden gelen soru, görüş ve önerilerin dinlenmesiyle sona erdi. – SAMSUN

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye Tarımında Çeltik Üretimi İçin Yenilikler!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Gazetemize Abone Olabilirsiniz.

Yeni haberlerden anında haberdar olmak için e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!