G-QXXHXL9JW0
USD34,08
EURO38,06
CNY4,82
GBP45,34
EURO/USD1,12
BIST9.975,61
Petrol74,92
GR. ALTIN2.833,81
BTC2.146.296,58

Portekiz Seçimlerinde Heyecan Dorukta: Azınlık Hükümeti Kurulacak!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Portekiz’de 10 Mart Pazar günü gerçekleştirilen erken genel seçimlerde iktidar partisi Sosyalist Parti (PS) ile ana muhalefetteki Demokratik İttifak (AD) eşit oy oranları (yüzde 28,7) aldı. AD lideri Luis Montenegro, seçimleri kazandıklarını belirterek, hükümeti kurma görevini alacaklarını açıkladı. PS lideri Pedro Nuno Santos ise seçim başarısını kutladı ancak muhalefete liderlik edeceklerini ifade etti. Aşırı sağcı Chega lideri Andre Ventura ise partisinin oy sayısını artırdığını ve iktidara talip olduklarını söyledi.

Resmi olmayan sonuçlara göre, 230 sandalyeli Meclis’te AD 74, PS 75, Chega 46, IL 8, BE 5, L 4, PCP 3, CDU 3, PAN 1 sandalye kazandı. 11 sandalye henüz boş durumda. Seçimlere katılım oranı %66’ya yükseldi.

Portekiz’de 2015’ten bu yana başbakanlık yapan Antonio Costa, yakın çevresindeki yolsuzluk iddiaları sonrasında istifa etmiş ve erken seçim kararı alınmıştı. Pedro Nuno Santos, PS liderliğini de devralarak genel başkan olarak seçildi. AD, azınlık hükümeti kurarak iktidara gelmeye hazırlanırken, PS muhalefette kalacağını ve hükümeti desteklemeyeceğini belirtti.

Seçimlerde aşırı sağcı Chega’nın oy sayısında ciddi bir artış yaşandı. Liderleri Ventura, Portekiz’de solun kaybettiğini ve iktidara talip olduklarını vurguladı. AD’nin azınlık hükümetine destek vereceklerini açıklayan Santos, hükümet olma hedeflerinden vazgeçmediklerini belirtti.

Portekiz siyaseti için önemli bir dönüm noktası olan bu seçimlerde partiler arasındaki denge değişti. PS’nin başarısızlıkla sonuçlanan performansının ardından AD’nin güçlenmesi dikkat çekti. Ventura liderliğindeki Chega’nın ise belirgin bir yükseliş göstererek üçüncü büyük siyasi parti konumuna geldi.

Seçim sonuçlarına göre, Portekiz’in siyasi geleceği belirsizliklerle dolu olabilir. Partiler arasındaki işbirlikleri, hükümetin kuruluş süreci ve mevcut siyasi yapının nasıl şekilleneceği önümüzdeki günlerde belirginleşecektir. 2023 seçimlerindeki değerlendirmeler, Portekiz’in siyasi rotasının nasıl bir yön izleyeceği konusunda ipuçları verebilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Portekiz Seçimlerinde Heyecan Dorukta: Azınlık Hükümeti Kurulacak!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!