Fransa’da çiftçiler yeniden ayaklandı. Bu kez, Paris’in Île-de-France bölgesindeki çiftçiler, Avrupa Birliği (AB) ile Güney Ortak Pazarı (MERCOSUR) arasında imzalanması planlanan serbest ticaret anlaşması ve hükümetin tarım politikalarına karşı protestolar düzenlemeye başladı.
Sendikaların çağrısıyla, çiftçiler ülkenin dört bir yanında eylem yapma kararı alırken, Yvelines ve Essonne vilayetlerinden traktörleriyle harekete geçen ilk çiftçi konvoyları, ulaşımda aksamalar yaşanmasına neden oldu. Bu protestolar, Fransa’nın tarım sektöründe hayati öneme sahip olan çiftçilerin sesini duyurmak amacıyla gerçekleştiriliyor.
Yetkililer, çiftçi eylemlerinin yoğun olduğu vilayetlerde sürücülere bazı anayolları kullanmamaları konusunda uyarılarda bulundu. Özellikle, Yvelines’teki Villacoublay Hava Üssü yakınlarındaki N118 otoyolunun kısmen trafiğe kapatılmasıyla birlikte, bölgede önemli ulaşım sorunları yaşandı.
MUHALEFETTEN ‘MECLİSTE GÖRÜŞELİM’ ÇAĞRISI
Çiftçileri, yaklaşık bir yıl sonra yeniden eylem yapmaya iten MERCOSUR ve AB arasındaki serbest ticaret anlaşması planına, muhalefet partilerinden de tepkiler geldi. Solcu Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) partisi, bu anlaşmanın Ulusal Meclis’te müzakere edilmesi gerektiğini savundu. Ayrıca, hükümetin Fransız halkından onay almadan bir anlaşma yürürlüğe koymaması gerektiğini de vurguladılar.
Fransız çiftçilerinin eylemlerinin, aralık ayının ortasına kadar devam etmesi bekleniyor. Geçtiğimiz yıl, Fransa’da çiftçilerin, hükümetin tarım politikalarına karşı gerçekleştirdikleri haftalarca süren yol kapatma eylemleri, hükümetin bazı adımlar atmasına sebep olmuştu. Hükümet, çiftçilere verdiği vaatler arasında, AB ile MERCOSUR arasında imzalanması planlanan serbest ticaret anlaşmasının askıya alınacağından söz etmişti.
Fransız hükümeti, çiftçiler için haksız rekabete yol açacağı gerekçesiyle bu tür bir anlaşmanın kabul edemeyeceklerini belirtmiş ve çiftçi haklarına yönelik mücadelenin Avrupa çapında verilmesi gerektiğini duyurmuştu.
AB-MERCOSUR TİCARET ANLAŞMASI
AB ile MERCOSUR arasında planlanan serbest ticaret anlaşması, taraflar arasındaki mal ve ürün ticaretinde uygulanan gümrük vergilerinin büyük kısmının kaldırılmasını öngörüyor. Ayrıca, AB ülkelerinin otomotiv, makine, kimya ve tıbbi ürünlerine uygulanan gümrük vergi oranlarının MERCOSUR tarafından düşürülmesi de bu anlaşmanın önemli bir parçasını oluşturuyor.
Anlaşmanın yürürlüğe girmesi durumunda, AB ve MERCOSUR ülkeleri arasında, çeşitli tarım ürünlerinde yüksek gümrük vergi oranlarının azalması bekleniyor. Bu sayede, MERCOSUR ülkeleri AB pazarına et, tavuk ve şeker gibi ürünleri daha kolay bir şekilde satabilecekler.