Yeni bir ilaç, kalp krizi tedavisinde umut vaat ediyor. Bu ilacın aktif maddesi, Hi1a adı verilen küçük bir protein. Bu protein, Avustralya’da yaşayan huni ağı örümceklerinin ürettiği molekülü taklit ediyor ve kalp krizlerinde kalp dokusunun aşırı asidik hale gelmesini engelliyor. Bilim insanları, Hi1a’nın kalp krizinin yol açtığı doku hasarını doğrudan tedavi edebilecek ilk ilaç olabileceğine inanıyor.
Hi1a’nın hastanelerde kullanılması için geliştirilmesi planlanıyor ve ayrıca acil durum müdahale ekipleri tarafından da uygulanabilmesi hedefleniyor. Ancak, ilacın kalp krizi sonrasında ne zaman verilmesi gerektiği konusunda net bir bilgi henüz bulunmuyor. Araştırma ekibi, ilacın “hızlı bir şekilde verilmesi gerekmediğini” düşünüyor.
Hi1a ayrıca, kalp nakli için uygun donör sayısını artırmak amacıyla da kullanılabilir. Donör kalplerin toplanması sırasında meydana gelen hasarı önleme potansiyeli bulunuyor.
Bu ilaç, vücuttaki hücreler arasında madde alışverişini sağlayan ve dolaşım sisteminde bulunan asit algılayıcı iyon kanalı 1a (ASIC1a) adlı bir kanalı hedef alıyor. Hi1a, ASIC1a kanallarını bloke ederek kalp krizinin neden olduğu doku hasarını azaltıyor. Fareler üzerinde yapılan deneylerde ve insan kalp hücrelerinde gözlemlenen olumlu etkiler, ilacın potansiyelini gösteriyor.
İnsanlar üzerinde yapılacak klinik denemeler başarılı olursa, daha geniş çaplı Faz II ve Faz III denemelerine geçilecek. Ancak klinik denemelerin uzun sürebileceği ve ilacın hastalara sunulmasının zaman alabileceği belirtiliyor. Dr. Heerajnarain Bulluck, önceki denemelerde başarısız olan birçok ilacın olduğunu ancak Hi1a’nın kalp krizine karşı etkili olup olmayacağının ilerleyen süreçte belli olacağını ifade ediyor.