TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan, ilaç tedarikinde yaşanan sorunlara çözüm olarak İlaç Fiyat Kararnamesi’nde (İFK) yapılacak bir revizyonun gerekli olduğunu belirtti. Saydan, “Dönemsel Avro Değeri hesaplama sisteminin terk edilip enflasyon bazlı bir modele geçilmesi, bu krizi sona erdirebilir” dedi. Ayrıca, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’na konuyla ilgili açık mektup gönderdiklerini ifade etti.
Saydan, ilaç yokluğunun giderek arttığını belirterek, “Geçen ay depolarda ilaç bulunamama oranı yüzde 13-15 aralığındayken, bugün bu oran yüzde 25-29’a çıktı. Özellikle ithal ilaçlar başta olmak üzere birçok önemli ilaç bulunmuyor” dedi. Saydan, eczacılar olarak zor durumda olduklarını ve hastalara yeterli çözüm sunamadıklarını vurguladı.
İlaç Fiyat Kararnamesi’ndeki Dönemsel Avro Değeri’nin güncel ekonomik şartlara uygun olmadığını belirten Saydan, “İlaç avrosu şu an gerçek avro değerinin yüzde 47’sine ulaşmış durumda. Bu da ilaç tedarikinde büyük bir darboğaz yaratıyor” dedi. Saydan, bu sistemin değiştirilmesinin ilaç tedarik krizini çözebileceğini belirtti.
İlaç yokluğu nedeniyle nöbetlerde ciddi sıkıntılar yaşadıklarını belirten Saydan, “Bir kutu ilacı hangi hastaya vereceğimizi şaşırıyoruz. İlacın bulunamama nedenini hastalara açıklamakta zorlanıyoruz” dedi. Saydan, ilaca erişimin bir insan hakkı olduğunu vurgulayarak, “Bulunamayan ilaç her zaman en pahalı ilaçtır” ifadesini kullandı.
Saydan, Türkiye’nin kişi başına sağlık harcamalarının OECD ortalamasının çok altında olduğuna dikkat çekerek, “Sağlık ve ilaçtan tasarrufun bedeli ağır olacaktır” dedi. Saydan, yenilikçi tedavilere erişimde yaşanan sıkıntılara da vurgu yaparak, SGK’nın geri ödeme sistemine alınmayan ilaçlar nedeniyle birçok dava açıldığını ve bu durumun SGK’yı zorladığını belirtti.
Nurten Saydan, sahte ve kaçak ilaç riskine dikkat çekerek, “Bu ülkenin tek sağlık otoritesi Sağlık Bakanlığı’dır. Acilen ilaçların bulunabilir olmasının sağlanması gerekir” dedi.