G-QXXHXL9JW0
USD34,57
%0.03
EURO36,30
%0
EURO/USD1,05
%0.02
BIST9.659,96
%1.15
Petrol72,58
%-2.75
GR. ALTIN2.920,56
%0.09
BTC3.285.923,66
%-2.9
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Türkiye ve Avrupa Arasında Saat Farkı İki Saat Olacak: Kalıcı Yaz Saati Uygulaması Sürecek mi?

Türkiye ve Avrupa Arasında Saat Farkı İki Saat Olacak: Kalıcı Yaz Saati Uygulaması Sürecek mi?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kış Saati Uygulaması ve Türkiye’nin Durumu

Gelecek hafta itibarıyla birçok Avrupa ülkesi kış saatine geçiş yapacak. Türkiye ise 9 yıldır devam eden kalıcı saat uygulamasıyla bu durumu gözlemlemeyecek. Bu durum, geniş kitleler tarafından eleştirilirken, hükümet yetkilileri enerji tasarrufu sağladıklarını ileri sürerek mevcut düzenlemeyi sürdürüyorlar.

Saat Farkı 2 Saate Çıkacak

Türkiye, kış saati uygulamasını devreye almadığı için saatler sabit kalacak. Bunun sonucunda, Avrupa’nın saatlerini geri alması ile Türkiye ile olan saat farkı 1 saatten 2 saate yükselecek. Avrupa ülkelerinin bu dönüşümü, 26 Ekim’den 27 Ekim’e geçiş gecesi gerçekleşecek.

Kış Saatine Geçiş Tarihi

Bu yıl yaz saatinden kış saatine geçiş, 26 Ekim Cumartesi gününü, 27 Ekim Pazar gününe bağlayan gece sabaha karşı saat 03:00’de yapılacak. Saatler bir saat geri alınarak 02:00’ye geçilecek.

Bakan’dan Açıklama Geldi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, AKP grup toplantısı öncesinde gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtladı. Bayraktar, kış saati uygulaması hakkında herhangi bir değişiklik düşünmediklerini belirtirken, illerin mesai ve okul saatleriyle ilgili kendi uygulamalarını gerçekleştirebileceğini ifade etti.

Bakan Bayraktar’ın açıklamasına göre, 2024 yılında kış saati uygulaması uygulanmayacak ve saatler geri alınmayacak.

Kış Saati Uygulaması Terk Edildi

Kuzey yarım küredeki pek çok ülke, ekim ayı sonunda yaz saatini bırakıp saatlerini bir saat geri almayı tercih ederken, Türkiye 2016 yılından bu yana aynı saat diliminde kalmayı sürdürüyor. Bu uygulama sonucunda Türkiye, daha önce bulunduğu GMT+2 dilimini tamamen terk ederek tüm yıl boyunca GMT+3 dilimi kullanıyor.

2016 yılında Berat Albayrak’ın enerji bakanlığı döneminde uygulamaya başlanan kalıcı yaz saati uygulamasının temel amacının enerji tasarrufu olduğu savunuluyor. Yıl boyunca yaz saati uygulaması, 7 Eylül 2016’da yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile başlatıldı. 2017’de uzatılan uygulama, 2018’de alınan bir Cumhurbaşkanlığı Kararı ile kalıcı hale getirildi. Böylece Türkiye’nin resmi zaman dilimi GMT+3 olarak belirlendi.

Bilim ve Aydınlanma Platformu’nun raporuna göre, ülkelerin yaklaşık yüzde 40’ı gün ışığından daha verimli yararlanmak ve enerji tasarrufu yapmak amaçlı geçici yaz saati uygulamasını kullanmaktadır.

Görsel

Kış Saati Uygulaması Ne Zaman?

Bu yıl kış saati uygulaması Avrupa ülkelerinde 26 Ekim Cumartesi’yi, 27 Ekim Pazar’a bağlayan gece gerçekleşecek. Türkiye’de ise kış saati uygulaması olmadığı için saatler sabit kalacak.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye ve Avrupa Arasında Saat Farkı İki Saat Olacak: Kalıcı Yaz Saati Uygulaması Sürecek mi?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

G-QXXHXL9JW0
Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!