G-QXXHXL9JW0
USD34,18
EURO37,07
CNY4,80
GBP44,71
EURO/USD1,08
BIST9.002,34
Petrol74,85
GR. ALTIN2.980,44
BTC2.326.561,07

Soma’nın Madencilere Dönüşü: 53 Günlük Direnişten Açlık Grevini Sonlandıran Mücadeleye!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Soma’daki Madenci Direnişi: Müzakerelere Ara Verildi

Manisa’nın Soma ilçesinde, AK Parti Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’na ait olan Fernas Madencilik’le ilgili olarak sendikaya üye oldukları ve haklarını talep ettikleri gerekçesiyle işten çıkarılan madenciler, 53 günden bu yana sürdürdükleri eyleme müzakere yolunun açılması sonucunda ara vererek, Ankara’dan Soma’ya döndü.

Soma’da, madenciler CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Soma Belediye Başkanı Sercan Okur, CHP Soma İlçe Başkanı Levent Elbinsoy ve aileleri tarafından karşılandı.

"Altıncı ve Yedinci Raund Bekliyor"

Madencilerle birlikte açıklamalarda bulunan Bağımsız Maden İş Sendikası Genel Başkanı Gökay Çakır, 53 gündür eylem yaptıklarını belirtti. “Yarın heyetimizden beş arkadaşımızı göndereceğiz. Şu anda eylemimiz yarına kadar donduruldu. Ancak yarından sonra sonuç alamazsak, eylemin beşinci raundunu bitirdik. Altıncı ve yedinci raund da bekliyor," dedi.

Çakır, süreç içerisinde kendilerine destek olan herkese teşekkür etti. “2014’ten beri madencinin sesi oldu, ve biz de buradan ona sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz," diye ekledi.

"Ders Olmalı"

Türkiye’deki tüm işçi sınıfı için mücadele ettiklerini vurgulayan Çakır, “Bu eylem Türkiye’deki işçi sınıfına, düşük ücretlerle insanları köle yapanları ders vermeye çalıştı. Eğer bir adım attırabildiysek, bu bizim için mutluluktur. Bu mücadele, sadece 430 işçinin değil, tüm işçi sınıfının mücadelesiydi," diyerek, Bağımsız Maden İş Sendikası’nın bu amaçla kurulduğunu ifade etti.

"Ciddi Bir Direnişle Karşılaştık"

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu ise, “Anayasamızın 51. maddesi çok açıktır. Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan herkesin sendikaya üye olma, örgütlenme ve sendikal faaliyetlerde bulunma hakkı vardır. Bugün Türkiye’nin dört bir yanında, sadece bu hukuksal haklarını kullandıkları için yüzlerce işçi işten çıkarılıyor," dedi.

Bakırlıoğlu, 53 gündür devam eden direnişin önemine dikkat çekerek, “Fernas Maden işçileri, bu süreçte çok ciddi bir direniş gösterdiler," şeklinde konuştu.

"Hakkınızı Alacaksınız"

Sözlerine devam eden Bakırlıoğlu, madencilerin haklı olduklarını bildiklerini fakat bu durumun geçimlerini sağlamadığını belirtti. “Bu direnişin sonunda bir uzlaşma zemini sağlandı gibi görünüyor. Umarım madenci kardeşlerimiz hak ettiklerini alırlar,” dedi.

"Zorlukları Birlikte Aşacağız"

Bağımsız Maden İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, madencilerin zorlu bir işte çalıştığını belirterek, "Biz Soma’da birçok mücadele verdik. Şimdi bir araya gelip beraber bir mücadele sürdürüyoruz," dedi. Aksu, sendikanın yoksullukla mücadelesinin önemine de dikkat çekti.

Son olarak, Aksu, ”Bu yazgıya itiraz etmemiz gerekiyor. Biz buradayız ve hangi zorlukla karşılaşsak da duruşumuzu koruyacağız," şeklinde ifadeler kullandı.

Soma’daki madenci direnişi, sadece işçilerin hak mücadelesine değil, genel olarak Türkiye’nin işçi sınıfının yaşadığı sorunlara dikkat çekiyor. Madencilerin bu direnişi, birçok emekçi için bir örnek teşkil ederken, sonuçları merakla bekleniyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Soma’nın Madencilere Dönüşü: 53 Günlük Direnişten Açlık Grevini Sonlandıran Mücadeleye!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!