G-QXXHXL9JW0
USD34,26
EURO37,62
CNY4,85
GBP44,91
EURO/USD1,10
BIST9.044,89
Petrol77,48
GR. ALTIN2.881,99
BTC2.126.242,03

Gazze’deki İnsani Kriz: 5,6 Milyon Tıbbi Destek Hayat Kurtarıyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), Gazze’deki Filistinlilere yönelik tıbbi destek çalışmalarının kapsamını açıkladı. 2023 yılı itibarıyla, bölgede savaşın ve insani krizlerin derinleşmesi sonucu, toplamda 5,6 milyon tıbbi muayene gerçekleştirildiği bildirildi. Bu yardımlar, Gazze’deki sağlık sisteminin yaşadığı büyük zorluklar ve malzeme eksikliği göz önünde bulundurularak yapıldı.

İsrail’in Gazze’ye yönelik askeri saldırılarının üzerinden bir yıl geçmesine rağmen, hastanelerin durumu oldukça kötü. Saldırılar sonucunda, bölgedeki hastaneler çalışamaz hale geldi; birçok sağlık kurumu hedef alındı ve tıbbi malzeme eksikliği nedeniyle kalan hastanelerin de faaliyetlerini sürdürmesi imkansız hale geldi. OCHA’nın verilerine göre, Gazze’nin kuzeyinde yaşayan 40 binden fazla insan, yeni tahliye emirleri sonucunda güneydeki Al Mawasi bölgesine göç etmek zorunda kaldı. Kuzey Gazze’de ise 50 binden fazla insan yerinden edildi.

OCHA’nın açıklamalarında, sivillerin tahliye edilmesinin etkili olabilmesi için güvenli bir yer sağlanması gerektiği vurgulandı. Kuzey Gazze’de durumun giderek kötüleştiği, konutların saldırıya uğradığı, hastanelerin tahliye edilmeye zorlandığı ve elektriklerin kesildiği belirtildi. Özellikle önümüzdeki yağışlı mevsim nedeniyle barınma sorunları yaşandığı ve sağlık malzemelerinin tükenmekte olduğu ifade ediliyor.

Yardım çalışmalarındaki detaylar ise dikkat çekici. Birleşmiş Milletler İnsani Yardım İşlerinden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Joyce Msuya, yaptıkları açıklamada, geçen yıl boyunca bölgedeki halkın maruz kaldığı “tahammül edilemez acılar” konusuna dikkat çekti. Msuya, herhangi bir insani yardımın etkili olması için rehinelerin serbest bırakılması, sivillerin korunması ve yardım çalışmaları için güvenli geçişler sağlanması gerektiğini vurguladı.

OCHA’nın ve diğer yardım kuruluşlarının, Gazze’deki insani duruma dair sürekli veri paylaşmaları, bölgedeki durumun ciddiyetini gözler önüne seriyor. Birleşmiş Milletler’in açıklamasına göre, Birleşmiş Milletler Filistinli Mülteciler için Yardım Ajansı (UNRWA) olarak bilinen kuruluş, geçtiğimiz yıl 7 Ekim ile 22 Eylül tarihleri arasında Gazze’de 5,6 milyon tıbbi muayene gerçekleştirmiştir. Aynı dönemde, 380 bin aileye un yardımı da ulaştırıldığı kaydedildi. Ayrıca, 700 binden fazla yerinden edilmiş insan, psikososyal destek oturumlarından yararlanma imkanı buldu. UNRWA, 600 binden fazla insanın su ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla sekiz kuyu açtığını da açıkladı.

Demirören Haber Ajansı (DHA) kaynağından elde edilen bilgilere dayanarak, bölgedeki insani krizin derinleştiği, sağlık hizmetlerinin büyük ölçüde aksadığı ve insanların temel ihtiyaçlarının karşılanmasının giderek zorlaştığı anlaşılmaktadır. Bu süreçte, Birleşmiş Milletler’in ve diğer yardım kuruluşlarının sağladığı destek kritik bir öneme sahip. Gazze’deki sağlık durumunun, insani yardım çalışmalarının mutlaka artırılmasıyla iyileşmesi bekleniyor. Ancak, bu yardımların etkili bir şekilde ulaşabilmesi için mümkün olan en kısa sürede barışın sağlanması ve insani yaşam koşullarını iyileştirmek için gerekli adımların atılması gerekmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Gazze’deki İnsani Kriz: 5,6 Milyon Tıbbi Destek Hayat Kurtarıyor!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!