G-QXXHXL9JW0
USD34,24
EURO37,63
CNY4,88
GBP45,08
EURO/USD1,10
BIST9.109,34
Petrol78,14
GR. ALTIN2.922,34
BTC2.131.956,09

Kadın Cinayetlerine Protesto: Cezasızlığa Tepki!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kadın Cinayetlerine Karşı Protesto: “Artık Yeter!”

Dün, iki genç kadının yaşamını yitirmesi sonrası Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, cinayetlerin birinin gerçekleştiği tarihi Edirnekapı Surları önünde bir protesto düzenledi. Etkinliğe CHP, DEVA Partisi, EHP’li Sosyalist Feministler, CHP İstanbul İl Başkan Yardımcı Hülya Özdemir, CHP Çekmeköy İlçe Kadın Kolları, CHP Şişli Gençlik Kolları, CHP Eyüpsultan Kadın Kolları Başkanı Arzu Özen Uzunoğlu, CHP İstanbul İl Kadın Kolları Başkan Yardımcısı Sevtap Attepe, DEVA Partisi Kadın örgütleri ve birçok sivil toplum kuruluşu destek verdi. Protestoya çok sayıda kadının katılımı gözlemlendi.

“Cezasızlığa Son Vereceğiz!”

Eylemde, "Cezasızlığa son vereceğiz. Tacizi, cinayeti durduracağız" yazılı pankartlar açıldı. Bunun yanı sıra "Bakanlık aç gözünü, kadınlar burada öldürüldü", "Bu ülkenin İkbal’i yok" gibi dövizler taşındı. Kalabalık, "Şiddet cezasız kalmayacak", "Failler cezasız kalmayacak", "AKP seyretme yasayı uygula", "Asla yalnız yürümeyeceksin" sloganları attı. Ayrıca, 6284 sayılı kanunun uygulanması için çağrıda bulunuldu. Etkinlikte, yüzyıllık tarihi surların artık kadın cinayetleriyle anılacağının vurgulandığı anlarda “Kadınlara lazım olan aile değil eşitliktir” mesajı verildi.

“Yetkililer Duyuyor Musunuz?”

Protesto sırasında konuşan Genç Feministler Federasyonu temsilcisi Güneş Fadime Akşahin, “Bugün bu surların önüne eylem yapmaya geldik. İşte bu gördüğümüz Edirnekapı surlarının önünde durmak zorundayız. Neden? Çünkü İstanbul’un tarihi bir yapısını kadın cinayetiyle anmak zorunda kaldık. Yetkililer duyuyor musunuz? Kaç yüz yıllık surları, kadın cinayetiyle anıyoruz. Bundan sonra her sur kelimesini duyanın aklına İkbal kardeşimiz gelecek” şeklinde konuştu.

“Erkekler Kadınları Öldürmeden Önce Video Çekiyor”

Akşahin, gencecik bir kadının yaşama veda ettiğini, aynı gün içinde başka bir genç kadının da öldürüldüğünü hatırlatarak, “Bu şehirde güpegündüz bir erkek iki kadını öldürebiliyor. Fail, bir yıl boyunca İkbal’i rahatsız etmiş. ‘Seni öldürmeye geldim’ diye video çekmiş. Erkekler kendilerini ne sanıyor? AKP görüyor musun yaptığını? Erkekler, kadınları öldürmeden önce video çekiyor.” dedi. Akşahin, genç kadınların özgürce istedikleri hayatı yaşayabileceğini, ancak erkeklerin kendilerini üstün gördüğü için cinayet işleyebildiklerini vurguladı.

“Sıfır Tolerans Ne Demek?”

Aile Bakanı Mahinur Göktaş’ın kadın cinayetleriyle mücadelede sıfır tolerans vurgusu yapmasına cevap veren Akşahin, “Bu nasıl bir sıfır tolerans? Her gün fail erkekler sokaklarda geziyor. 6284 sayısını uygulamıyorsunuz. Aile, aile, aile diyerek duruyorsunuz. Bu durumda gerçek anlamda adalet yok.” ifadelerini kullandı. Protestocular, erkek egemen düzenin değişeceğini ve bu eylemin tarihe geçeceğini belirtti.

Etkinlikte ayrıca EHP Sözcüsü Özge Akman, CHP Şişli Gençlik Kolları Başkan Yardımcısı Esra Ertan ve DEVA Partisi İl Kadın Çalışmaları Başkanı Nalan Ilgın konuşmalar yaptılar. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun flamaları, dünkü olayın yaşandığı alanın surlarına asıldı ve kadınlar, öfkelerini dile getirerek önlem alınmasını talep ettiler.

Ankara’da da Protesto

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Kadın Meclisleri ve Genç Feministler Federasyonu üyeleri, "Katillere, tacizcilere, cezasızlığa karşı" sloganıyla Ankara’da bir araya geldi. İkbal Uzuner ve Ayşenur Halil’in saldırgan tarafından öldürülmesi burada da protesto edildi. Açıklamada, şehir merkezinde iki kadının öldürüldüğü ve her gün yaşanan benzer olayların cezasızlık politikalarına bağlandığı ifade edildi.

Eylemciler, “Koskoca bir kentin ortasında iki kadın öldürüldü. O yüzden buradayız. Kadınlar olarak artık bunlara ses çıkartmazsak, saldırganların sokaklarda özgürce gezeceğinden endişe ediyoruz.” şeklinde konuştu. Ayrıca, son aylardaki kadın cinayetlerine ve toplumda yarattığı cezasızlık ortamına dikkat çekildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kadın Cinayetlerine Protesto: Cezasızlığa Tepki!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!