G-QXXHXL9JW0
USD34,10
EURO38,09
CNY4,84
GBP45,59
EURO/USD1,12
BIST9.900,25
Petrol74,72
GR. ALTIN2.875,16
BTC2.158.148,64

Sualtında İletişim Kurabilen Balinaların Ses Üreten Gırtlakları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Su altında iletişim için ses kullanan balenli balinaların, Güney Danimarka Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada incelendi. Bu araştırmada, mavi, gri ve kambur balina gibi ikonik balenli balinaların deniz ortamında iletişim için sesler kullandığı ve bu sesleri nasıl ürettikleri gözlemlendi.

Üniversitede yapılan çalışmada Prof. Coen Elemans liderliğindeki araştırmacılar, balinaların su altında çıkardıkları sesleri nasıl ürettiklerini ve bu seslerin amaçlarını inceledi. Balinaların gırtlaklarında düşük frekanslı seslerini üretebilecek yapılar geliştirdikleri keşfedildi. Ancak yapılan araştırmada balinaların ürettikleri seslerin insan kaynaklı gürültüden etkilendiği ve bu durumun iletişim mesafesini kısalttığı belirlendi.

Araştırmacılar, balinaların gürültüden uzaklaşamadıklarını ve bu durumun, insan kaynaklı gürültünün balinaların iletişim mesafelerini sınırladığını tespit ettiler. Bu bağlamda, yayınlanan makalede insan kaynaklı gürültüden dolayı deniz ekosistemindeki dengenin bozulduğunu ve balinaların iletişim için seslerine ihtiyaç duyduğunu belirtildi.

Elemans, insan kaynaklı gürültüye karşı katı düzenlemelerin yapılması gerektiğinin altını çizerek, deniz trafiğindeki artışın balinalar üzerindeki olumsuz etkilerini vurguladı. Sonuç olarak, balinaların sese dayalı iletişime ihtiyaç duyduğu ve insan kaynaklı gürültünün bu iletişimi olumsuz etkilediği ve deniz ekosistemindeki dengenin bozulduğu, konusunda düzenlemeler yapılması gerektiği vurgulandı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Sualtında İletişim Kurabilen Balinaların Ses Üreten Gırtlakları

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!