G-QXXHXL9JW0
USD34,08
EURO38,06
CNY4,82
GBP45,34
EURO/USD1,12
BIST9.975,61
Petrol74,92
GR. ALTIN2.833,81
BTC2.146.296,58

Merkez Bankasından Enflasyonla Mücadele İçin Karar!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası Başkanı Yaşar Fatih Karahan başkanlığında toplanarak politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 50 seviyesinde sabit tutma kararı aldı. Ağustos ayında aylık enflasyon verilerinin incelenmesi sonucunda ana eğilimde belirgin bir değişiklik olmadığı değerlendirildi. Üçüncü çeyrek göstergeleri, yurt içi talebin yavaşlayarak enflasyonist etkisinin azaldığını ortaya koydu. Temel mal enflasyonu düşük seyrederken, hizmet enflasyonunda iyileşme bekleniyor. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının dezenflasyon sürecinde risk unsuru olmaya devam ettiğini kaydetti.

Para politikasındaki kararlı tutum; yurt içi talep dengesi, Türk lirasının reel değerlenmesi ve enflasyon beklentilerindeki iyileşme ile birlikte aylık enflasyonun ana trendini düşürerek dezenflasyon sürecini güçlendirecek. Politika faizinin sabit tutulmasına rağmen, enflasyona yönelik olası risklere karşı ihtiyatlı duruşunu sürdüren Kurul, enflasyon beklentilerinde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı bir para politikası uygulamaya devam edecek. Enflasyonda bozulma beklendiği durumda ise gerekli para politikası araçlarının etkili bir şekilde kullanılacağı vurgulandı.

Kredi ve mevduat piyasalarında beklenmeyen gelişmeler yaşanması halinde parasal aktarım mekanizmasını desteklemek için makroihtiyati adımlar atılacak. Likidite koşulları yakından takip edilirken, sterilizasyon araçları etkin bir biçimde kullanılmaya devam edilecek. Kurul, politika kararlarını alırken parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak, enflasyonu geriletecek ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak şekilde parasal ve finansal koşulları belirleyecek.

Enflasyon ve ana eğilim göstergeleri yakından izlenecek ve Merkez Bankası, fiyat istikrarını sağlamak için tüm araçları kararlılıkla kullanacak. Kararlar, öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir şekilde alınacak. Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda kararlılıkla hareket ederken, enflasyon ve ekonomik göstergelerin sürekli değerlendirilerek politika oluşturacak.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Merkez Bankasından Enflasyonla Mücadele İçin Karar!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!